Шольц висловився за відмову від одностайності у рішеннях ЄС щодо зовнішньої політики

Неділя, 17 липня 2022, 22:04

Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц висловився за відмову від принципу одностайності у зовнішньополітичних рішеннях Євросоюзу.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Reuters, наводячи переказ його колонки в одній з найбільших німецьких газет Frankfurter Allgemeine.

Шольц у ній аргументує, що війна Росії проти України ще більш гостро поставила питання про єдність всередині ЄС і що країни блоку, якщо захочуть, можуть вдаватися до "егоїстичної блокади" спільних рішень. 

"Ми просто не можемо дозволити собі і далі зберігати національні вето, наприклад, у зовнішній політиці - якщо хочемо, щоб на нас зважали у світі, де конкурують великі геополітичні гравці", - наголосив канцлер. 

Він зазначив також, що Німеччина ближчим часом внесе свої пропозиції щодо спільної міграційної політики ЄС, розбудови оборони ЄС, технологічного суверенітету і демократичної стійкості країн блоку.

Нагадаємо, дискусія про відмову від принципу одностайності особливо активізувалася під час погодження шостого пакету санкцій проти Росії - після того, як Угорщина довгий час блокувала його, вимагаючи винятків для себе у нафтовому ембарго. Прем'єр Угорщини Віктор Орбан заявляв, що це поставить під загрозу енергетичну безпеку та називав новий пакет санкцій проти РФ "історичною помилкою". Також через позицію Будапешта до санкційного списку не внесли патріарха Кіріла. 

Європарламент також закликав до зміни процедури ухвалення рішень щодо санкцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.