Німецький фонд підтримки "Північного потоку-2" планує виплатити оператору 12 млн євро

Понеділок, 18 липня 2022, 09:25

Німецький публічний фонд, створений для підтримки завершення будівництва російського газопроводу "Північний потік-2", хоче виплатити 12 млн євро для виконання своїх зобов’язань перед оператором Nord Stream 2 AG.

Як повідомляє Reuters, про це стало відомо німецькій Welt am Sonntag, пише "Європейська правда".

У фонді ще не з’ясували, чи можливо буде це зробити з огляду на санкції. 

Фонд був створений у 2021 році і отримав 20 млн євро внеску від Nord Stream 2 AG та 200 тисяч євро від земельного уряду Мекленбургу-Передньої Померанії, у нього був і комерційний відділ для купівлі активів, потрібних для завершення проєкту. 

Коли у лютому 2022 року ПП2 остаточно заморозили, прем’єр землі оголосив про згортання фонду. 

За словами директора фонду Ервіна Зеллерінга, усі зв’язки з ПП2 буде припинено після виплати 12 млн євро компанії Nord Stream 2 AG. 10 млн належить виплатити у зв’язку з продажем обладнання і матеріалів, які колись профінансувала компанія. Ще 2 млн - кошти, які надійшли як завдатки. 

Нагадаємо, уряд Німеччини відкинув припущення про те, що він може активувати газопровід "Північний потік-2" із Росії до Німеччини, щоб компенсувати скорочення потоків газу через Україну.

З 11 липня Німеччина перестала отримувати газ по "Північному потоку-1" нібито через десятиденні технічні роботи. У Німеччині побоюються, що і після завершення цього періоду роботу газопроводу можуть не відновити з політичних мотивів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.