Кулеба: заяви Спартц про зброю з України "в Сирії чи Мексиці" збігаються із російським наративом

Понеділок, 18 липня 2022, 15:09

Заяви конгресвумен Вікторії Спартц викликали незрівнянно більший резонанс в Україні, ніж у Сполучених Штатах, і за змістом вони збігаються із російським наративом.

Про це заявив глава МЗС Дмитро Кулеба в інтерв'ю Forbes, пише "Європейська правда".

"Я не кидаюся цими складними словами (ІПСО, - ред.). Це наратив, стовідсотково запущений Російською Федерацією. Потім пані Спартц сказала, що ця зброя може опинитися в Сирії або в Мексиці. Я розумію чому. Тому що слово "Мексика" працює з точки зору внутрішньої політики США. У мене немає підстав зараз стверджувати, свідомо чи несвідомо вона поширює цей наратив, я хочу чітко це зафіксувати. Але те, що її наратив і наратив Російської Федерації збігаються, це факт, який усі побачили", - сказав Кулеба.

Він розповів, що дезінформація про те, що зброя, яку постачають партнери в Україну, може опинитися в інших країнах, почала зʼявлятися в медіа країн, які Україна небезпідставно вважає наближеними до Росії.

"Потім зʼявився директор Інтерполу, який сказав: "Ви знаєте, на досвіді інших конфліктів ми можемо передбачити, що є такий ризик". Потім на засіданні Ради Безпеки ООН представник Росії вже офіційно вкинув цю історію. Тобто історія розганялася планомірно останні два місяці. Я це бачив із самого початку, і ми попередили партнерів, що росіяни будуть розганяти це", - сказав Кулеба.

Він також прокоментував статтю у Financial Times, яка із посиланням на неназвані джерела повідомляла про ймовірність появи зброї з України в інших країнах.

"Коли зʼявилася публікація в шанованій газеті Financial Times, думаю, вона сама пережила великий стрес: спочатку – змінивши заголовок, потім – відгрібши від Європейського союзу, від НАТО, Сполучених Штатів. Вони в один голос сказали, що немає жодних проблем, є повна довіра до України і чітке співробітництво у цій сфері", - додав міністр.

Нагадаємо, у резонансному інтерв’ю "Європейській правді" конгресвумен Вікторія Спартц наголосила на нібито перепонах у встановленні нагляду за американською військовою допомогою Україні.

Читайте також - САП і не лише: що із заяв конгресвумен Спартц має почути Київ, попри конфлікт із нею

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: