Кулеба розповів, на якому етапі домовленість щодо експорту зерна Чорним морем

Понеділок, 18 липня 2022, 15:34

За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, до фактичної домовленості про експорт українського зерна через Чорне море фактично залишається "один крок" - прописати її на папері. 

Про це він сказав в інтерв’ю Forbes, пише "Європейська правда".

На запитання про те, якими є "два позитивні кроки", які залишаються до домовленості, Кулеба відповів, що зараз залишився фактично один. 

В ЄС цього тижня розраховують на угоду щодо розблокування експорту зерна з України

"На зустрічі в Стамбулі делегації на рівні експертів сіли і проговорили низку безпекових питань, що перебувають у компетенції військових і логістів. Політично рамку розуміємо. Залишилося вирішити питання, повʼязані з логістикою та безпекою. Вчора делегації і переговорні команди значною мірою ці питання зняли. Тепер це все треба покласти на папір", - сказав він. 

На його думку, є тільки один логічний аргумент, чому Путін може погодитися на такі умови і справді дотримуватися їх - щоб показати нейтральним та більш проросійським щодо війни країнам Африки та Азії, що він врятував їх від продовольчої кризи. 

"В усьому іншому я не розумію, навіщо йому це може бути потрібно. Погоджуючись на розблокування українських портів, він підриває власні зусилля з удушення української економіки. Думаю, у нього зараз на одних шальках терезів – репутація Росії для країн Азії та Африки, а небажання дати Україні заробити копійку – на інших", - зазначив Дмитро Кулеба.

Він додав, що Україні для реалізації домовленості доведеться розблоковувати порти і ці ризики розуміють.

"Ми не погодимося на жодне рішення, яке залишатиме будь-яку шпаринку для можливості фронтальної атаки на українські порти з моря з боку Російської Федерації", - наголосив Дмитро Кулеба.

Щодо варіанту експорту зерна транзитом через Білорусь до портів балтійських держав глава МЗС зазначив, що цей шлях більше не розглядається як можливий. 

"Білоруський маршрут розглядався нами та союзниками виключно як шлях останньої надії, якщо вже ніщо інше не спрацює. Нікому не хотілося мати жодних справ із Мінськом, який є співучасником агресії, з будь-яких торговельних питань. Але дуже добре попрацювали логісти і приватні інвестори (трейдери по суті) щодо розширення можливостей наземних шляхів через країни ЄС, пішов прогрес у переговорах щодо морського шляху, тому варіант аварійного білоруського шляху більше не на порядку денному", - сказав він.

Нагадаємо, 13 липня у Стамбулі відбулися чотиристоронні переговори щодо експорту українського зерна. В Офісі президента розповіли, що Україна запропонувала створити алгоритм навігації в Чорному морі для безпечного судноплавства.

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що учасники переговорів у Стамбулі в середу домовилися про створення координаційного центру з експорту українського зерна морським шляхом, а відповідна угода буде підписана наступного тижня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.