Президент Естонії затвердив новий уряд

Понеділок, 18 липня 2022, 18:00

Президент Естонії Алар Каріс у понеділок затвердив новий уряд прем'єр-міністра Каї Каллас.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал ERR.

Новий уряд після цього склав присягу перед депутатами парламенту.

Раніше оновлений склад кабінету міністрів було представлено президентові країни Алару Карісу. Під час церемонії глава держави порівняв новий уряд із "пожежною командою або бригадою швидкої допомоги": "Потрібно зробити так, щоб будинок не згорів і пацієнт вижив".

Попередній кабінет міністрів працював із січня 2021 року. Його сформувала коаліція з двох найбільших партій в естонському парламенті - "Партії реформ" та "Центристської партії". Очолила уряд лідерка "реформістів" Кая Каллас.

На початку червня Каллас в односторонньому порядку вийшла з коаліції та виключила "центристських" міністрів з уряду. Приводом для такого рішення стали розбіжності між партнерами щодо державних видатків. 14 липня Каллас офіційно заявила про свою відставку та розпуск уряду — це був формальний крок для того, щоб лідер "реформістів" змогла сформувати новий кабінет, зберігши свою посаду.

Тепер уряд складатиметься із представників трьох партій. До нової коаліції, окрім реформістів на чолі з Каллас, увійшли соціал-демократи та консервативна партія Isamaa ("Батьківщина") — разом вони представлені 56 депутатами зі 101 у парламенті Естонії. Втім, уже у березні наступного року у країні відбудуться нові вибори.

Читайте також: Друзів багато, ворог один: як новий уряд Естонії буде підтримувати Україну та протистояти РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.