В Іспанії скасували вимогу щодо мінімального зросту для жінок, які хочуть служити в поліції

Понеділок, 18 липня 2022, 20:29

Верховний суд Іспанії у понеділок скасував вимогу про мінімальний зріст для жінок, які хочуть служити в поліції, назвавши її "непрямою дискримінацією" щодо чоловіків.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на El Diario.

Однією з вимог для служіння в Національній поліції Іспанії було встановлено мінімальний зріст: для чоловіків – 1,65 метра, а для жінок – 1,6 метра. Жінка зростом 1,56 метра, яку у 2017 році не допустили до лав поліції через зріст, оскаржила це положення в суді.

Вона стверджувала, що мінімальний зріст потрібно встановлювати відповідно до даних про середній зріст усіх чоловіків і жінок. Адже через зріст аж 25% жінок не допускають до лав правоохоронних органів і лише 3% – чоловіків.

Верховний суд Іспанії погодився з аргументами позивачки й заявив, що у правилах відбору до поліції не наведено "об’єктивних і законних" причин, які обґрунтовують відмінне оцінювання зросту чоловіків і жінок.

Він зазначив, що середній зріст чоловіків в Іспанії становить 1,74 метра (що значно більше за встановлені поліцією 1,65 метра), а жінок – 1,63 метра (тут розрив із 1,6 метра значно менший).

Згідно з Верховним судом, непряма дискримінація, яка виникла б через встановлення однакового мінімального зросту для жінок і чоловіків, не врятується самим фактом встановлення різного зросту, якщо не враховуються відмінності в середньому зрості населення Іспанії.

Як нагадує El Diario, в лютому минулого року міністр внутрішніх справ Фернандо Гранде-Марласка оголосив, що під час відбору до лав поліції у 2023 році вимога щодо мінімального зросту буде скасована, за винятком спеціалізованих підрозділів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.