Глава зовнішньої розвідки Естонії сумнівається, що Україна звільнить всі окуповані території

Четвер, 21 липня 2022, 16:46

За словами глави естонської зовнішньої розвідки Мікка Маррана, Україні, можливо, не вдасться відвоювати всі території, окуповані російськими військами.

Про це він сказав на безпековому форумі, що пройшов в американському Аспені, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ERR.

"Я обережно впевнений, що Україна рано чи пізно переможе російську армію. Це буде нелегко, це займе час, і Україна, ймовірно, не зможе звільнити всі окуповані території", - сказав Марран у своєму виступі. "Але у стратегічному плані Путіну також не вдасться досягти своєї мети щодо завоювання Києва та більшої частини України", - додав він.

На думку Маррана, швидке закінчення війни не передбачається: "Потрібен час, поки Україна буде готова перейти в контрнаступ і відвоювати хоча б частину територій. Але я хочу наголосити, що для Путіна Україна - це месіанська річ, він веде хрестовий похід і не слухає своїх радників і свою розвідку, або вони забезпечують його неправдивою інформацією".

"Я сказав би, що різниця між стратегічними цілями Путіна і ситуацією на місцях збільшується з кожним днем", - додав глава естонської зовнішньої розвідки.

У США вважають, що РФ не має достатньо сил для контролю окупованого Херсона – ЗМІ

За його словами, довгострокова мета Путіна – взяти під контроль Київ та усунути український уряд, у середньостроковій перспективі він хоче встановити сухопутне поєднання із сепаратистським Придністров'ям у Молдові, а у короткостроковій перспективі він, як і раніше, зосереджений на Донбасі.

За оцінкою Маррана, збройні сили Росії не мають можливості "включити другу передачу", і Москва свідомо прикладає в Україні максимум можливих зусиль. "За останні п'ять місяців переважно вже все виклали на стіл", - сказав він.

За словами глави зовнішньої розвідки Естонії, дії Росії в Україні ускладнюються нестачею людських ресурсів, тому що військові РФ зазнають величезних втрат. "Ми щодня бачимо, що це дуже великий виклик для Росії, з яким їй доводиться мати справу", - сказав Марран.

За його оцінкою, російські збройні сили втратили вбитими до 15 000 осіб, хоча точний розмір втрат дуже складно оцінити.

"За нашими оцінками, 60 000 росіян у тому чи іншому вигляді вийшли з гри", - сказав Марран, додавши, що Росія не може дозволити собі зазнавати таких втрат тривалий час.

Водночас, він відмовився повідомити естонську оцінку українських втрат.

Проте, за його оцінкою, оголошення загальної мобілізації у РФ малоймовірне.

"Це було б серйозним ударом по Путіну всередині країни, оскільки це надіслало б сигнал про те, що так звана спеціальна військова операція йде погано і буде протилежністю тому, про що говорять російські телеканали. Насправді існує великий розрив між т.зв. "диванним патріотизмом" та фактичною готовністю йти воювати в Україні", - сказав Марран.

За оцінкою глави зовнішньої розвідки Естонії, Росія не досягне своєї мети у війні, але Україна також зможе перемогти лише у тому випадку, якщо продовжить отримувати політичну, економічну та військову підтримку від західних країн.

В якості проблеми Марран вказав на втому західних країн від війни в Україні. "Думаю, що ми не звикли до довгих війн, ми б хотіли, щоб війна вже закінчилася. Але я думаю, що нам усім потрібно зрозуміти, що якийсь інший варіант був би ще гіршим і болючим", - сказав він. "Тому ми повинні прийняти цей удар, ми впораємося. Але ми повинні думати про те, що Україна щодня страждає набагато більше, ніж ми зараз чи в майбутньому", - додав Марран.

Нагадаємо, голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі заявив, що за оцінкою американської сторони Україна ще не поступилася Донбасом на користь Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.