У Чехії знесуть свинячу ферму, побудовану на місці колишнього концтабору для ромів

фото
П'ятниця, 22 липня 2022, 20:13

У чеському селі Лети, розташованому в Південній Богемії, в п’ятницю почали демонтаж свиноферми, побудованої на місці колишнього концентраційного табору для ромів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Blesk.

У Летах у часи Другої світової війни діяв концтабір, у якому, за оцінками істориків, із серпня 1942 по травень 1943 року утримувалися понад 1300 ромів. З них 327 померли, а понад 500 були переселені до Аушвіца.

У 1970-х роках на місці концтабору побудували свинячу ферму. Це викликало обурення серед чеських ромів, які й так зазнавали дискримінації в країні. У 1990-х роках за 300 метрів від ферми побудували меморіал загиблим ромам.

Лише у 2018-му влада викупила свиноферму й зобов’язалася її знести, поклавши край багаторічним суперечкам політиків і ромів про історію Летів.

 
Фото: Getty Images

У п’ятницю почався лише перший, підготовчий етап демонтажу будівлі – роботи стартують у листопаді, а вже навесні 2023 року влада Чехії планує почати зведення на місці свиноферми меморіалу загиблим у концтаборі.

Загальна вартість робіт оцінюється в 100 мільйонів чеських крон. Частину з них виділить держава, частину – приватні донори.

За даними перепису населення 2011 року, в Чехії мешкають трохи більше ніж 13 тисяч ромів, або 0,2% від усього населення. Але, ймовірно, це число ще більше: зустрічаються дані про 250-300 тисяч ромів у Чехії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: