В Іспанії підтвердили вироки за корупцію колишнім топ-посадовцям із Соцпартії

Вівторок, 26 липня 2022, 15:10

Вищий суд Іспанії 26 липня підтвердив вироки від 2019 року колишнім топ-посадовцям Соціалістичної партії чинного прем’єра Педро Санчеса у справі, яку вважають одним з найбільших корупційних скандалів у новітній історії країни. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє AFP.

Суд підтвердив більшість вироків, винесених у першій інстанції щодо 19 топ-посадовців Соцпартії в Андалусії за рокрадання сотень мільйонів євро бюджетних коштів, призначених для економічної підтримки бізнесу і працівників. 

Відтак президент регіону Андалусія у 2009-2013 роках Хосе Антоніо Грінан повинен буде відбути шестирічний термін ув’язнення за розкрадання державних коштів,  та не зможе обіймати виборні посади протягом 15 років. Його попередник, очільник Андалусії у 1990-2009 роках Мануель Чавес отримав підтверджену заборону обіймати посади протягом 9 років, як і ексміністерка Магдалена Альварез. 

Водночас, трьох посадовців, яких покарали забороною обиратися, суд виправдав, а також скоротив термін з 4 до 3 років ще одному засудженому. 

Так звана справа ERE - за абревіатурою на позначення соціальних планів - стала ударом для Соціалістичною партії в Андалусії, першому за чисельністю населення регіоні країни. Соціалісти очолювали Андалусію протягом 36 років, але після скандалу та вироків у 2019 році програли Народній партії.  

Після оголошення вироків андалуським соціалістам Педро Санчес та члени його уряду відмежувалися від однопартійців, заявивши, що це події з минулого, за які не можна покладати відповідальність на чинне лідерство соціалістів. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.