Чи справді Туреччина передасть технології по виробництву "Байрактар" Росії

Аналітика коротко
Середа, 27 липня 2022, 12:58

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган несподівано заговорив про можливість передати РФ свої технології по виробництву безпілотників "Байрактар".

За словами Ердогана, Росія та Об’єднані Арабські Емірати зацікавились виробництвом турецьких безпілотників та хочуть відкрити в себе заводи з їх виробництва.

Про те, чи справді Анкара готова піти на такий крок, читайте в матеріалі редактора "Європейської правди" Юрія Панченка та старшої аналітикині Центру досліджень сучасної Туреччини Євгенїї Габер "Байрактари" для Путіна: що означає сенсаційна заява Ердогана про переговори з РФ.

Попри цю заяву, вірогідність передачі РФ технологій з виробництва "Байрактарів" залишається вкрай низькою.

Нещодавно директор турецької компанії Baykar Makina Халюк Байрактар заявив, що він не збирається продавати безпілотники "Байрактар" Росії.

Для Путіна схожі інформаційні вкиди – не дивина. У найкращих традиціях ІПСО, ці заяви – найкращий спосіб відвернути увагу від власних невдач на українському фронті та підірвати довіру у турецько-українських відносинах.

Передача РФ військових технологій виглядає дуже малоймовірною і надто ризикованою стратегією для Анкари, оскільки військова підтримка РФ стане порушенням всіх червоних ліній НАТО.

Крім того, досі Анкара не ділилася технологіями виробництва "Байрактарів" навіть із союзниками.

Важко уявити, яким чином Туреччина уявляє постачання ударних безпілотників країні, з якою перебуває по різні сторони барикад у низці регіональних конфліктів – Сирії, Лівії та на Кавказі.

Головна битва для Анкари перемістилася в інформаційне поле, а пріоритетною задачею стала різка зміна наративу.

Можна припустити, що наступні заяви – щодо відмови постачати БПЛА РФ чи спільно їх виробляти – мали би викликати нову хвилю вдячності Туреччині за її відданість стратегічному партнерству з Україною та співпраці із Заходом.

"Моментом істини" має стати 5 серпня. На цей день заплановано візит Ердогана у Сочі та переговори із Путіним.

Детальніше - в матеріалі редактора "Європейської правди" Юрія Панченка та старшої аналітикині Центру досліджень сучасної Туреччини Євгенїї Габер "Байрактари" для Путіна: що означає сенсаційна заява Ердогана про переговори з РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.