Іванішвілі пов’язав свої проблеми з банком із намаганням "втягнути Грузію у війну"

Середа, 27 липня 2022, 19:55

Тіньовий грузинський олігарх і засновник правлячої партії "Грузинська мрія" Бідзіна Іванішвілі в середу вперше за довгий час виступив із заявою, в якій пов’язав свої проблеми зі швейцарським банком Credit Suisse з політичними процесами в країні.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Новости-Грузия".

У листі Іванішвілі йдеться, що "певні сили активно намагалися втягнути Грузію у війну", а заморожування його активів Credit Suisse – прямий наслідок цього.

"Що стосується моєї особистої проблеми, яка виникла у відносинах зі швейцарським банком і актуальна сьогодні, я вважаю, що вона прямо пов'язана з процесами, що відбуваються в Грузії. Однак у зв'язку з тим, що Грузія практично подолала складну ситуацію і минула безпосередню загрозу війни, волію залишити мої стосунки зі швейцарським банком своєю особистою проблемою", – зазначив олігарх.

Іванішвілі додав, що для нього зараз найголовніше, щоб "Грузія нарешті змогла правильно вийти зі складної ситуації та зберегти мир". Він наголошує, що "сам займеться своїм особистим питанням і не намагатиметься перевантажувати суспільство цією проблемою".

У Грузії на вимогу ЄС розроблять законопроєкт про деолігархізацію, але Іванішвілі під нього не підпаде

У березні стало відомо, що банк Credit Suisse, з яким у Іванішвілі триває судовий спір, заморозив 2,7 мільярда фунтів, що належать бізнесмену, на підставі того, що кошти можуть мати російське походження.

Пізніше адвокати мільярдера заявили, що банк чинить на Іванішвілі "політичний тиск" і це пов'язано з подіями в Україні та внутрішньополітичному житті Грузії. Опоненти влади вважають, що Іванішвілі продовжує правити країною "через лаштунки" і йому підпорядковані не лише всі міністри, а й державні інституції.

У червні Європарламент ухвалив резолюцію із закликом запровадити санкції проти Іванішвілі. У документі його назвали "олігархом", який пов'язаний з Кремлем і негативно впливає на розвиток демократії в Грузії.

Заклики запровадити санкції проти Іванішвілі неодноразово звучали від представників українського уряду. Зокрема стверджувалося, що мільярдер причетний до схем обходу санкцій, введених проти Росії.

Дивіться також: Чому Грузія дружить з РФ? Чому їй не дали кандидата в ЄС? Пояснюємо, і не тільки про Саакашвілі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.