У Грузії на вимогу ЄС розроблять законопроєкт про деолігархізацію, але Іванішвілі під нього не підпаде

П'ятниця, 1 липня 2022, 20:52

Голова правлячої партії Грузії "Грузинська мрія" Іраклій Кобахідзе у п’ятницю ініціював розробку закону про деолігархізацію, який є однією з вимог Європейської комісії для надання країні статусу кандидата на членство в ЄС.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Новости-Грузия".

За словами Кобахідзе, "законопроєкт буде внесений до парламенту як ініціатива не пізніше 5 жовтня і буде прийнятий парламентом не пізніше 29 листопада". Його розробить група, що складатиметься з представників усіх парламентських партій та громадського сектору.

Крім того, Європарламент у своїй резолюції від 9 червня прямо закликав запровадити санкції щодо грузинського мільярдера Бідзини Іванішвілі, назвавши його "олігархом", вказавши на його зв'язки з Кремлем та негативний вплив на розвиток демократії в Грузії.

Однак лідери "Грузинської мрії" виключають, що Іванішвілі – засновника правлячої партії, колишнього прем'єр-міністра Грузії – можна вважати "олігархом". Раніше Кобахідзе заявляв: навіть якщо в Грузії ухвалять закон про олігархів, Іванішвілі під нього не підпаде.

У Європарламенті відповіли прем’єру Грузії: опозиція благала надати країні статус кандидата

Нагадаємо, Грузія подала заявку на вступ до ЄС разом з Україною і Молдовою, однак отримала відмову від Єврокомісії у наданні кандидатського статусу. Зрештою ЄС погодився лише офіційно визнати європейську перспективу Грузії.

У своїх рекомендаціях Єврокомісія прописала для Грузії дуже конкретний перелік реформ, виконання яких дасть можливість претендувати на отримання кандидатства. І от щодо цих реформ оцінки у Грузії радикально різняться.

Читайте детальніше: Держава-не-кандидат: як Грузія переживає відмову ЄС та що буде далі.

Дивіться також відео на цю тему: Чому Грузія дружить з РФ? Чому їй не дали кандидата в ЄС? Пояснюємо, і не тільки про Саакашвілі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.