Єврокомісія закликає Угорщину, яка виступила проти економії газу, "зробити свій внесок"

Середа, 27 липня 2022, 20:27

Європейська комісар з питань енергетики Кадрі Сімсон вважає, що Угорщина все одно повинна "зробити свій внесок" в ощадливе споживання природного газу напередодні зими, покладаючись на допомогу своїх сусідів з ЄС на тлі скорочення поставок з Росії.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Сімсон заявила в інтерв’ю CNN у середу.

"Оскільки Угорщина – країна, яка не має виходу до моря, вона залежить від солідарності сусідів. Навіть для того, щоб зараз припинити отримувати газ із Росії, їм потрібні сусіди, які пропонують їм транзитні маршрути", – зазначила вона.

Сімсон нагадала, що схвалений державами-членами ЄС план із тимчасової економії газу передбачає, що в разі повних перебоїв із їхнім постачанням сусідні країни допомагають із альтернативними маршрутами поставок.

"Але щоб попросити про це, ви також повинні зробити свій внесок. Це означає, що кожна країна-член зараз на цьому етапі готує свої плани, як вони можуть заощаджувати газ", – пояснила представниця Єврокомісії.

Росія шантажуватиме ЄС енергетикою, поки той не зніме санкції та припинить підтримку України – Bloomberg

Нагадаємо, напередодні міністри енергетики країн ЄС досягли політичної домовленості про добровільне скорочення споживання газу найближчої зими.

План передбачає обов’язкову ціль скорочення споживання на 15%  у надзвичайних ситуаціях, таких як серйозне порушення постачання з Росії, хоча і передбачає певні винятки для особливо вразливих країн або тих, хто є невід’ємною частиною мережі блоку в цілому.

Єдиною країною, яка голосувала проти пропозиції Єврокомісії, була Угорщина. Нагадаємо, її міністр закордонних справ Петер Сійярто нещодавно їздив до Москви, щоб домовитися про додаткові поставки блакитного палива з Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.