Поїздку нинішньої глави МЗС Бельгії до Криму оплатив фонд доньки Путіна

Четвер, 28 липня 2022, 16:20

Поїздка нинішньої міністерки закордонних справ Бельгії Аджі Лябіб до протиправно окупованого Росією Криму у 2021 році була оплачена коштом фонду доньки Владіміра Путіна Єкатєріни Тіхонової "Иннопрактика".

Про це йдеться в статті "Європейської правди" "Ефект Додона. Як глава МЗС Бельгії відмовляється вибачатися за візит у окупований Крим".

Аджа Лябіб у липні 2021 року побувала у Криму: спершу відвідала культурний фестиваль "Глобальні цінності" (проходив 23-25 липня у Севастополі), а потім, 26-28 липня, була в туристичних місцинах Південного берегу Криму.

Кураторство фестивалю із назвою "Глобальні цінності" в Росії доручили молодший доньці Владіміра Путіна Єкатеріні Тіхоновій: його титульним спонсором став фонд "Иннопрактика", яким Тіхонова керує.

Кремль ніколи не визнавав, але і не заперечував цей факт, однак віднедавна Тихоновій доручають публічну активність, а про її родинний зв’язок з диктатором не заборонено навіть писати на сторінках дружніх до російської влади ЗМІ.

Глава МЗС Бельгії, що незаконно їздила до Криму, написала лист Кулебі

Поїздку нинішньої очільниці МЗС Бельгії на фестиваль оплатили коштом фонду доньки Путіна. Телеканал RTBF, на якому працювала Аджа Лябіб, повідомив 28 липня, що її поїздка у Крим у липні 2021 року здійснювалася коштом організаторів фестивалю, а також зазначив, що вважає це нормальною практикою.

Також RTBF заявив бельгійським ЗМІ про домовленість із організаторами, що вони надають відеооператора для зйомок документального фільму, але від цих планів відмовилися, бо вважали, що у такій схемі немає гарантій свободи журналістів.

"ЄвроПравда" не може перевірити, наскільки повним є цей опис подій від колишнього роботодавця міністра, але може констатувати, що у своєму інтерв’ю у серпні 2021 року Аджа Лябіб давала трошки інший опис подій, з якого виходило, що послугами оператора вона справді скористалася, відео для фільму було відзняте, і особисто вона була твердо налаштована випустити його, не відчуваючи жодних проблем "з гарантіями свободи слова".

Як повідомлялося, міністерство закордонних справ України через дипломатичні канали з бельгійською стороною з’ясовує, як саме нова глава МЗС Бельгії Аджа Лябіб їздила до окупованого Криму влітку 2021 року, коли ще була журналісткою.

Водночас у міністерстві позитивно відзначили запевнення міністерки Лябіб щодо подальшої підтримки України в її боротьбі проти збройної агресії Росії.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що Аджа Лябіб влітку 2021 року їздила до окупованого Криму на фестиваль "Глобальные ценности", який організовує Севастопольський академічний російський драматичний театр імені Луначарського.

Вона не приховувала цього факту і відкрито розповідала про поїздку в соцмережах і телеефірах, але це не набуло широкого розголосу до її призначення на посаду глави МЗС. З відкритих джерел невідомо, чи вона прибула на півострів через "Чонгар", чи через Росію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.