Чехія домовлятиметься зі Швецією про купівлю БМП, зі США - про винищувачі F-35

Четвер, 28 липня 2022, 18:33

Міністерка оборони Чехії Яна Чернохова розповіла про підготовку закупівлі у Швеції додаткових бойових машин піхоти CV90 на заміну радянським, та винищувачів F-35 у США.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє ČТК.

Чернохова зазначила, що підписала листи до глави Пентагону Ллойда Остіна щодо придбання винищувачів п’ятого покоління F-35 та до шведського колеги - щодо створення переговорної команди щодо закупівлі. Гроші на БМП вже закладені у бюджет на 2023 рік і очікувано перші машини можуть надійти того ж року. За її словами, аналогічну закупівлю планує Словаччина і це може спростити переговори. 

Чехія вже давно планувала тендер на закупівлю 210 БМП вартістю понад 50 млрд чеських крон (2 млрд євро), але кілька років поспіль він відкладався через різні проблеми. Минулого тижня його вирішили скасувати. 

Також вона прокоментувала триваючі перемовини з Німеччиною про 15 танків  Leopard 2A4, висловивши очікування, що вони завершаться успішно. "Ми говоримо про це вже понад два місяці і я твердо переконана, що ми укладемо угоду. Перший "Леопард" може надійти вже наприкінці року", - зазначила вона. 

Міністерка нагадала, що Чехія як член НАТО має до 2026 року перейти на стандарти важкої механізованої бригади з сучасною зброєю. 

Нагаємо, Польща днями підписала велику угоду з Південною Кореєю, яка передбачає закупівлю 48 винищувачів, 180 танків і понад 600 гаубиць.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.