Британія і три країни Європи сперечаються щодо заяви на тему гендерної рівності через пункт про аборти

Четвер, 28 липня 2022, 20:31

Три європейські країни сперечаються з Британією через пункт про репродуктивні права у спільній заяві на тему гендерної рівності.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє The Guardian.

Йдеться про спільну заяву за підсумками міжнародної міністерської конференції щодо свободи думки й віросповідання, яка відбулася у Лондоні на початку липня під егідою британського МЗС.

Новерія, Данія та Нідерланди відмовляються підписувати заяву в останній редакції - після того, як Британія змінила пункт про репродуктивні права і сексуальне здоров’я. Країни заявляють, що не збираються підписувати документ, доки їхню позицію не врахують. 

У початковій версії документа було зобов’язання відхиляти закони, які "дозволяють шкідливі практики або обмежують сексуальні та репродуктивні права жінок і дівчат та тілесну автономію". Зараз у заяві є пункт про протидію дискримінаційним законам, які виправдовують і сприяють насильству, дискримінації та нерівності за ознакою релігії, переконань чи гендеру та які обмежують всеосяжну й рівноправну реалізацію прав людини для жінок та дівчат.

Ситуація вже викликала реакцію і всередині країни. Консерваторка-очільниця парламентського комітету з питань прав жінок і рівності Керолін Ноукс звернулася до глави МЗС Ліз Трасс, яка зараз є і претенденткою на посаду прем’єра, з проханням пояснити "цей несподіваний крок назад щодо прав жінок".

Депутатка від лейбористів Пір Гілл назвала зміну у тексті до документа "посяганням на гуманітарні права з боку уряду, чия репутація у світі вже й так заплямована".

При цьому речник МЗС Британії запевнив, що Британія "зберігає за собою зобов’язання захищати загальний доступ до реалізації сексуальних та репродуктивних прав". 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: