Туреччина вирішила приєднатися до договору про Шпіцберген

Неділя, 3 липня 2022, 20:57

Туреччина вирішила приєднатися до Шпіцбергенського договору, який дозволить громадянам Туреччини набувати власності, права на проживання та рибальство на архіпелазі Свальбард (Шпіцберген) і в територіальних водах.

Про це повідомляє Hurriyet, пише "Європейська правда".

Законопроєкт щодо договору, підписаний президентом Реджепом Таїпом Ердоганом, було направлено до офісу спікера парламенту.

Якщо Туреччину буде включено до договору, підписаного в Парижі 9 лютого 1920 року, турецькі компанії зможуть працювати в галузі морського судноплавства, промисловості, видобутку корисних копалин і торгівлі на архіпелазі Шпіцберген і в територіальних водах, які знаходяться під суверенітетом Норвегії та розташовані лише за тисячу кілометрів від північного полюса.

Згідно із законопроєктом, турецькі вчені отримають можливість проводити наукові дослідження на створюваній Турецькій науковій станції.

Також зазначалося, що турецькі студенти матимуть можливість навчатися в університетському центрі на Шпіцбергені.

За словами влади, щодо набутих прав існують серйозні правила та заборони. Особлива увага приділяється виконанню умов через глобальне потепління та кліматичну кризу.

Договір передбачає встановлення деяких домовленостей щодо архіпелагу Шпіцберген між Норвегією, США, Данією, Францією, Італією, Японією, Нідерландами, Великою Британією, Ірландією, Британськими заморськими територіями та Швецією.

Нагадаємо, влада Норвегії на підставі санкцій не видала дозвіл російській гірничодобувній компанії "Арктиквугілля" перевезти товари на Шпіцберген через материкову частину країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.