У Литві обговорюють, чи "на часі" відпустка глави МЗС у розпал конфлікту з РФ щодо транзиту

Понеділок, 4 липня 2022, 16:57

У Литві літня відпустка міністра закордонних справ Литви Габріелюса Ландсбергіса спровокувала публічну дискусію про те, чи мав би посадовець такого рівня відкласти відпочинок, коли в Україні триває війна, а між Литвою та РФ зростає напруга через обмеження транзиту підсанкційних товарів до Калінінградської області.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє LRT.

Лідер фракції соціал-демократів у Сеймі Гінтаутас Палуцкас заявив, що таке рішення міністра "не відповідає чинним обставинам" і тій лінії, якої дотримується керівництво країни.

"У Литві діє надзвичайна ситуація. І коли опозиція запитує, чи справді все так серйозно, то прем’єр, спікер і глава МЗС запевняють, що це так. Але потім раптом у нього відпустка… Схоже, його не турбують питання, через які у Литві надзвичайна ситуація, над якими думають у ЄС - наприклад, як зараз бути з Росією і транзитом", - зазначив політик. На його думку, міністрам особливо важливих відомств, як закордонних справ та оборони, у нинішніх обставинах важливо постійно бути на місці. 

Колишній прем’єр Саулюс Скверняліс, лідер партії "За Литву", сказав, що не бачить проблем з тим, що Ландсбергіс взяв відпустку. "Якби відсутність одного посадовця протягом тижня зруйнувала державу - то з цією державою щось не так… Ніхто, мабуть, не їде на край світу, де зовсім немає зв’язку. І якщо міністр вважає, що його відсутність не зашкодить, він може їхати. Я б не розводив популізм на цій темі", - зазначив Саулюс Скверняліс.  

Ландсбергіс взяв відпустку з 30 червня до 11 липня, та планує брати вихідні також у кінці місяця і в середині серпня. 

Нагадаємо, між Вільнюсом і Москвою триває напруга через те, що Литва у рамках європейських санкцій проти РФ обмежила транзит підсанкційних товарів через свою територію до Калінінградської області РФ. За повідомленнями ЗМІ, ЄС врешті планує дозволити транзит до Калінінградської області підсанкційних товарів, але в обмеженій кількості.

Детальніше про це - у статті Транзитний фронт Путіна: як Литва створила РФ проблеми та які наслідки це може мати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.