Біля берегів Латвії вперше помітили моржа

фото
Вівторок, 5 липня 2022, 22:44

Біля берега латвійського міста Лієпайя в Балтійському морі в ніч на понеділок був помічений морж – вважається, що тварина вперше з’явилася в цьому регіоні.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на LSM.

Національне агентство із захисту природи Латвії застерегло людей не підходити близько до тварини, оскільки вона може бути агресивною, а також не зганяти моржа у воду.

За словами представника Нацагентства Валдіса Пілатса, поява моржа біля Лієпайї є незвичайною, адже ці тварини живуть в Північно-Льодовитому океані й майже ніколи не запливають на південь. Востаннє до цього моржа в Балтійському морі виявляли аж у 1939 році біля берегів Німеччини, додав він.

Морж, помічений у ніч проти понеділка біля берегів Латвії
Морж, помічений у ніч проти понеділка біля берегів Латвії
Фото: Dana Domareva / Facebook

"Балтійське море не є придатним для моржа, оскільки тут не водиться його харч – великі молюски, креветки, краби, м’які корали, морські огірки та інші характерні для північних морів істоти. Тому, цілком імовірно, зараз тварина голодна й виснажена", – зазначив Пілатс.

Припускається, що морж, помічений біля латвійських берегів, – це та ж тварина, яку кілька тижнів тому помітили біля узбережжя Польщі й Німеччини. Імовірно, морж заблукав і не знає, як повернутися додому.

Моржі здатні перебувати під крижаною водою до пів години. Щоб витримувати низькі температури, вони запасають жир товщиною до 15 сантиметрів. Їхні бивні, які вони використовують для самозахисту, можуть сягати метра завдовжки.

Моржі вважаються видом, що перебуває під загрозою зникнення: вони мають низький рівень відтворення, а природні місця їхнього мешкання часто забруднюються нафтою і хімікатами. А проте, в останні роки популяція моржів стала повільно зростати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.