Що дасть Україні новий статус в Ініціативі Тримор’я

Аналітика коротко
Середа, 6 липня 2022, 10:00

У відносинах між Україною та Ініціативою Тримор’я (3SI) відбулися глибокі довгоочікувані зміни: Україні надали статус держави-партнера в 3SI.

Про те, що дасть Україні новий статус і що потрібно зробити, щоб нинішній успіх не став тимчасовим читайте в статті експерта Українського інституту міжнародної політики Олександра Сливчука "Кандидат у члени" Тримор'я: як Україні краще скористатися новим статусом.

20-21 червня останній саміт Тримор’я в Ризі чітко показав дві позитивні тенденції.

По-перше, Тримор’ям зацікавились в Україні на найвищому рівні.

По-друге, про Україну активно заговорили в самій Ініціативі.

Окрім фактора війни, посприяло також головування на саміті партнерської нам Латвії. Президент Егілс Левітс є послідовним союзником України, ще минулого серпня особисто відвідував Кримську платформу та святкування 30-ї річниці незалежності України.

Дипломатично Україні вдалось використати момент, щоб налагодити співпрацю з Тримор’ям.

Поствоєнне відновлення та масштабна диверсифікація енергоносіїв – це ті ключові завдання, що стоять перед Україною зараз, та в чому нам необхідна кооперація із сусідами з Тримор’я.

Україна політично інтегрована в регіон. Партнерство з Польщею та Литвою є стратегічним, а війна наочно показала нашу близькість з інтересами інших держав Центрально-Східної Європи.

На що в першу чергу варто звернути увагу Україні?

Польща заявила про введення в експлуатацію трубопроводу Baltic Pipe до кінця 2022 року. Це нарешті відкриє шлях до постачання газу з Норвегії в регіон ЦСЄ і в тому числі і до України.

Вже відбулась тестове транспортування газу через новий інтерконнектор Польща-Словаччина (Strachocina – Veľké Kapušany). Гендиректор оператора ГТС України Сергій Макогон заявив офіційно, що з роботою даного газопроводу Україна отримає доступ до газу з терміналів СПГ у Польщі та країнах Балтії.

На рівні Тримор’я активно обговорюється перспективне розширення газового інтерконнектору України з Польщею. Зокрема, йдеться про зв’язок між вузлами Hermanowice в Польщі та Більче-Волиця в Україні та збільшення пропускної здатності до 8 млрд куб. м.

Одне з основних інфраструктурних питань звучить так: чи вдасться Україні долучитись до транспортного коридору Via Carpathia?

Наша участь у Via Carpathia – це можливість швидкісного коридору з території Польщі через західні та центральні регіони України до порту в Одесі. Інша ідея говорить про швидкісний коридор з Польщі (Жешув) через західні області України в напрямку до Румунії (Сучава) та далі на південь.

Наступний саміт Ініціативи Тримор’я 2023 року пройде в Румунії.

Потенційне членство залежить від наших пропозицій та спільних успіхів.

Із заяв на саміті в Ризі було чітко зрозуміло, що учасники Тримор’я зацікавлені розширити ініціативу на Україну, над лобіюванням чого Києву доведеться попрацювати.

Докладніше - у статті Олександра Сливчука "Кандидат у члени" Тримор'я: як Україні краще скористатися новим статусом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.