Джонсон повторив, що не піде з посади прем’єра Британії

Середа, 6 липня 2022, 18:33

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон під час виступу в Палаті громад у середу заявив, що не збирається йти у відставку з посади глави уряду на тлі внутрішньополітичних скандалів і масових відставок.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на BBC.

"Робота прем’єр-міністра у складних обставинах, коли він отримав колосальний мандат, – продовжувати йти вперед. І саме це я і буду робити", – заявив Джонсон у відповідь на питання, чи збирається він добровільно скласти повноваження.

На питання про те, за яких умов лідер Консервативної партії все ж пішов би на такий крок, він відповів: "Очевидно, якби були обставини, в яких я вважав би неможливим продовження роботи уряду й виконання мандату, наділеного нам".

Як зазначає BBC, на тлі останніх внутрішньополітичних скандалів усе більше соратників Джонсона закликають його піти у відставку. Це зокрема і один із найближчих політичних союзників прем'єра Майкл Гоув, який очолює міністерство громад і місцевого самоврядування.

Як повідомлялося, депутати Консервативної партії Британії у середу ввечері планують обговорити зміну механізму ініціювання вотуму недовіри прем’єр-міністру Борису Джонсону, щоб організувати ще одне голосування на тлі відставок в уряді.

Причиною невдоволення Консервативної партії стали неправдиві заяви Даунінг-стрит щодо колишнього заступника "парламентського кнута" Кріса Пінчера, якого звинувачують у домаганнях до двох колег. Канцелярія Джонсона стверджувала, що він не знав про цей інцидент і тому підтримав повторне призначення Пінчера у 2022 році, але пізніше прем’єр був змушений визнати, що це не так.

Це призвело до хвилі відставок у британському уряді, починаючи з міністрів охорони здоров’я і фінансів. За підрахунками ВВС, станом на зараз з уряду Джонсона пішли два глави міністерств, 14 молодших членів уряду і 12 парламентських секретарів.

Нагадаємо, Борис Джонсон від початку повномасштабного вторгення Росії активно підтримував Україну: він виступає за надання Києву достатньої військової допомоги для відвоювання всіх окупованих російськими силами територій, а також пообіцяв мільярди фунтів стерлінгів фінансової підтримки.

Крім того, Джонсон двічі з кінця лютого був у Києві й проводив переговори з Володимиром Зеленським.

Читайте також: Непозбувний Борис: як Україна допомогла прем'єру Британії зберегти посаду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.