Чому Джонсон пішов у відставку та скільки часу ще може лишатися прем’єром Британії

Аналітика коротко
Субота, 9 липня 2022, 10:00

У четвер вся Україна, затамувавши подих, спостерігала за справжньою драмою, яка розгорталася в Лондоні. Консерватори все ж змогли переконати прем’єр-міністра Бориса Джонсона піти у відставку. 

Проте поки що не остаточно.

Про те, що ж сталося і чого чекати Україні редактор ЄвроПравди Сергій Сидоренко поговорив з експертом Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександром Краєвим. Відео розмови дивіться на нашому Youtube-каналі. А для тих, хто віддає перевагу вдумливому читанню, пропонуємо текст Борис до жовтня: що змінить для України та чому станеться відставка прем'єра Джонсона

Про що говорив Олександр Краєв:

"Останні півтора року Джонсона переслідували самі лише скандали і кризи – як щодо політики його уряду, так і особистого характеру (які, утім, також набули політичної ваги). Тому героїчний Джонсон, як його сприймаємо ми в Україні, у себе вдома має принципово інший імідж".

"Останньою краплею стала ситуація, яка розгорнулася в партії цього тижня. Йдеться про Кріса Пінчера, нового заступника головного "батога" Консервативної партії. "Батіг" у британській політичній традиції – це свого роду "дисциплінатор" партії". 

Олександр Краєв зауважує, що Кріс Пінчер став одним з "дисциплінаторів" у Консервативній партії попри те, що сам був фігурантом низки скандалів. Ще п’ять років тому, нагадує Краєв, задовго до цього призначення, на нього надходили скарги щодо неприйнятних дій сексуального характеру.

"А минулого тижня став публічним черговий скандал. Як з’ясувалося, він відпочивав у закритому лондонському клубі, забагато випив, після чого без взаємності "фізично залицявся" до двох чоловіків. Парламентар все це визнав та пішов з цієї посади, після чого на публіку почали витягати й інші претензії до нього".

"Тут простежується пряма провина Джонсона. По-перше, саме він як голова партії призначав Пінчера на посаду "заступника батога". А по-друге, і це найважливіше, Джонсон збрехав. Пояснюючи відставку Пінчера, він стверджував, що не знав про його скандали та його темну історію. Проте відразу знайшлися свідки, які змогли довести протилежне: Борис знав усе це, ще коли вів із ним переговори про посаду, і це його не зупинило. І це стало останньою краплею для британського істеблішменту".

"За всіма писаними і неписаними британськими правилами, публічна та пряма брехня прем’єра – достатній привід для відставки".

"Про те, що Джонсон погодився піти з посади, хоч і не відразу, джерела почали повідомляти ще у четвер вранці". 

"Сам Джонсон йде з посади голови партії, але залишається на чолі уряду".

"У Британії, за тамтешньою політичною традицією, уряд очолює голова партії, що є основою парламентської більшості. А ось з цієї посади Джонсон у четвер остаточно пішов, тому нині перебуває на прем’єрській "напівзаконно" і лише до того моменту, коли Консервативна партія визначить його наступника".

"За найкращим для Бориса розкладом, він лишатиметься на чолі уряду до жовтня цього року, коли пройде планова велика конференція партії, де і оберуть нового лідера".

"Принципово для України з відходом Джонсона майже нічого не має змінитися. Курс на допомогу Україні, на нашу співпрацю та на знищення військового потенціалу Росії – це та єдина тема, в якій з Джонсоном погоджувалися навіть його найбільш запеклі опоненти і у правлячій Консервативній партії, і серед лейбористів, лібдемів та шотландських націоналістів". 

Більш детально - у матеріалі Сергія Сидоренка Борис до жовтня: що змінить для України та чому станеться відставка прем'єра Джонсона. Відео розмови дивіться на нашому Youtube-каналі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.