Як зробити Україну членом Євросоюзу до 2029 року

Аналітика коротко
Субота, 9 липня 2022, 13:00

З початку російського вторгнення в Україну минуло більш як 130 днів. Українці довели, що вміють захищатися та перемагати, якщо мають за спиною підтримку Європейського Союзу та міжнародної спільноти. Хоча війна затягується, і тому Україні та ЄС варто підготуватися до затяжного сценарію.

Однак правила гри здатне змінити історичне рішення, яке ухвалив Європейський Союз, коли вирішив надати Україні статус кандидата.

Інтеграція України до ЄС матиме вирішальні геополітичні наслідки як для самої України, так і для цілого європейського континенту.

Про те, чого варто чекати, якими мають бути першочергові кроки Києва та європейських столиць і коли та за яких умов Україна зможе стати повноцінним членом ЄС читайте в статті депутата Європарламенту, колишнього прем'єр-міністр Литви Андрюса Кубілюса План євроінтеграції: коли можливий вступ України до ЄС та як його досягти.

Щоби перейти на наступний етап на шляху до членства, ЄС має ухвалити рішення про те, щоб офіційно розпочати процес перемовин з Україною.

Важливо почати процедуру перемовин не пізніше 2023 року, ідеально підійшла би перша половина наступного року.

Для цього необхідно, щоб Єврокомісія ухвалила позитивний звіт щодо України вже до кінця цього року в рамках процедури оцінювання країн-кандидатів. У звіті Комісія розгляне прогрес, якого досягла Україна за сімома ключовими питаннями, які визначив ЄС, надаючи статус кандидата. Україна має продемонструвати, що вона відповідає всім вимогам.

Після цього Рада ЄС має визначитися з наступними кроками, що можуть включати початок перемовин щодо вступу України до ЄС.

Далі на черзі – власне ці переговори.

Реальна мета – завершити перемовини щодо приєднання до ЄС в 2027-2028 роках та розраховувати отримати повноцінне членство вже у 2029 році, коли будуть проходити нові вибори до Європейського парламенту та формування нового складу Єврокомісії.

При цьому потрібно, щоби переговори йшли швидко – так, як це було у дев'яностих роках, а не повільно, як відбувається нині з країнами Західних Балкан.

Для того, аби прискорити процедуру перемовин для України, Європейський Союз має кардинально переглянути свою філософію щодо розширення. 

Самій Україні варто сконцентрувати всі зусилля на інтеграції до Єдиного ринку, бо він покликаний гарантувати максимально швидкий доступ до програм з фінансової допомоги країнам-членам ЄС. Цю стадію можна завершити ще до того, як Європейський Союз запровадить необхідні реформи своїх інститутів.

Наразі Європейському Союзу треба віднайти достатньо політичної волі для довгострокових проєктів в Україні.

Для цього серед країн-членів ЄС необхідно створити "Коаліцію заради України". Вона має складатися з тих країн, що вже продемонстрували непохитний рівень підтримки інтеграції України до Європейського Союзу, та тих, що головуватимуть у Раді ЄС ближчим часом.

Політика розширення ЄС стала символом геополітичних поразок Європи, зокрема щодо розширення у країнах Західних Балкан, а Україна має всі підстави поламати цей тренд.

Якщо процеси розширення вдасться перезапустити, Україна може опинитися серед лідерів з проведення реформ.

Докладніше - у матеріалі Андрюса Кубілюса План євроінтеграції: коли можливий вступ України до ЄС та як його досягти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: