Посол України розповів про деталі підготовки позову проти РФ щодо "спадку СРСР" у Британії

Понеділок, 1 серпня 2022, 09:25

Посол України в Британії Вадим Пристайко розповів, що Україна сподівається повернути "хоча б третину" власності СРСР за кордоном, у тому числі у Британії, яка після розпаду Союзу перейшло до РФ без жодних компенсацій, та зараз вивчає, чи буде такий позов мати шанси на успіх. 

Як пише "Європейська правда", про це він розповів в інтерв’ю "Суспільному".

Вадим Пристайко зазначив, що йдеться про дипломатичну власність колишнього Радянського Союзу. Росія тоді запропонувала решті республік взяти на себе проблеми з боргами, але й забрати у свою власність все майно СРСР за кордоном. За словами Пристайка, Україна початково погодилась на це, але парламент так і не дав на це згоди. Україна, як одна з республік, які робили найбільший вклад у всі надбання СРСР, вимагала показати, про яке майно йдеться, але цих пояснень - де знаходиться таке майно і яка його орієнтовна вартість - Росія не надала. 

Україна була єдиною державою колишнього СРСР, яка ще у 1999 році оспорила власність Росії над колишнім радянським майном у Британії. Тодішній посол Володимир Василенко звернувся до британського уряду з проханням визнати "бенефіціарний інтерес" України в об’єктах нерухомості.

"Ми вимагаємо від Росії повернути хоча б третину того, що знаходиться за кордоном", - заявив посол.

За його словами, зараз українська сторона за допомогою юридичних компаній вивчає юридичні деталі питання.

"Ми знайшли всю інформацію про ці будинки, їхню теперішню вартість, статус, чому права перейшли від Радянського Союзу до Росії, які юридичні інструменти можна використовувати, щоб відновити справедливість… Якщо ми вийдемо на те що цей позов має судову перспективу, цей позов буде від держави Україна", - зазначив Вадим Пристайко.

Нагадаємо, на початку липня британське The Times повідомило, що Україна готує позов проти Росії з метою повернути у свою власність 18 будівель, які Москва отримала у спадок від Радянського Союзу – зокрема маєток Сікокс-Хіт в Англії, який нібито використовується російськими дипломатами й співробітниками ФСБ як місце відпочинку.

Росія вважає безпідставними претензії України на її майно в Лондоні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.