Як Путін шантажує енергоносіями і чи замерзне Європа

коротко
Понеділок, 1 серпня 2022, 16:30

Росія прагне змусити Захід зменшити підтримку України. І досягти цього у Кремлі планують за рахунок енергетики.

Вже ні для кого не секрет: прийдешня зима буде дуже складною як для України, так і для ЄС. Росія знижує постачання газу, щоб не дозволити країнам ЄС підготувати достатні запаси на зиму. У Кремлі сподіваються, що це зробить ЄС більш податливим до їхніх вимог.

Про те, наскільки реалістичним є такий розрахунок Путіна та чи піде ЄС на глобальні поступки Росії редактор ЄвроПравди Юрій Панченко поспілкувався зі словацьким експертом з енергетики Карелем Хірманом, який консультував як словацькі, так і українські уряди.

Розмову можна подивитися на YouTube-каналі ЄвроПравди, або прочитати у матеріалі Чи витримає ЄС газовий шантаж Росії: ключові питання про "енергетичний фронт" Путіна.

Про що говорив Карел Хірман:

"Стратегія Путіна визначилася вже тоді, коли він прийшов до Кремля – ще тоді він відверто заявляв, що експорт енергоносіїв є важливою частиною геополітичної стратегії РФ".

"Зниження постачання газу до Європи ми спостерігаємо з літа минулого року, коли на католицьке Різдво ми побачили, що зупинився один із ключових газопроводів "Ямал – Європа" і що "Газпром" не заповнив свої газосховища в Німеччині, Голландії та Австрії.

Це вже була підготовка до вторгнення в Україну, але в Європі цього ще ніхто не розумів".

"Не треба забувати про третій газопровід – "Турецький потік", який іде дном Чорного моря через Туреччину до країн Балкан та Угорщини. Цей газопровід працює без проблем, оскільки це частина гри Путіна з європейським ринком, і через нього постачають союзникам РФ або "троянським конячкам" в НАТО та ЄС: Реджепу Ердогану в Туреччині та Віктору Орбану в Угорщині".

"Поки що РФ вдається уникати серйозних втрат [від впровадження ЄС енергетичного ембарго] – хоча поставки різко знижуються, але одночасно різко підвищуються ціни. І на основі цього "Газпрому" поки що вдається компенсувати свої втрати за обсягами. Однак така ситуація не вічна, і проблеми рано чи пізно "наздоженуть" "Газпром".

"Все йде до того, що ембарго [на нафту та нафтопродукти з РФ] набуде чинності. Звичайно, у ньому буде виняток для нафтопроводу "Дружба". Тут дуже тонка деталь, яку важливо розуміти в Україні. Експорт нафтопродуктів з нафти, яку постачатимуть через "Дружбу", надходитиме до України та підтримуватиме на ходу вашу країну, включаючи й армію. Можливо, це звучить не дуже приємно, але іншого виходу не існує".

"Треба бути готовим до того, що ця і наступна зима в Європі будуть дуже непростими. Звісно, ​​Європа не замерзне. Наявних запасів уже достатньо, щоб забезпечити постачання газу для домогосподарств, лікарень та критичної інфраструктури. Але варто очікувати регулювання поставок для певних груп споживачів, передусім великих промислових споживачів. Принаймні – в окремі зимові періоди".

Повна розмова - на YouTube-каналі ЄвроПравди. Текстову версію розмови також читайте у матеріалі Чи витримає ЄС газовий шантаж Росії: ключові питання про "енергетичний фронт" Путіна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.