Молдова отримала перші 50 млн євро макрофіну від ЄС

Понеділок, 1 серпня 2022, 17:32

Європейська комісія в понеділок виділила перший транш у розмірі 50 мільйонів євро макрофінансової допомоги Молдові в межах програми підтримки подолання численних криз.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Зазначається, що 35 мільйонів євро надаються у вигляді довгострокових позик на пільгових умовах, а ще 15 мільйонів євро – у вигляді грантів. Загальна сума макрофіну становитиме 150 мільйонів євро.

Кошти будуть спрямовані на підтримку Молдови з огляду на повномасштабне вторгнення Росії в Україну та наплив українських біженців, а також подолання наслідків пандемії COVID-19 і газової кризи, що виникла восени 2021 року.

"Макрофінансова допомога має допомогти Молдові задовольнити її нагальні потреби у фінансуванні та підтримати загальну макроекономічну стабільність. Це також посилить подальше впровадження реформ у кількох пріоритетних сферах", – підкреслює Єврокомісія.

На тлі російської агресії проти України Європейський Союз підтримав Молдову через макрофінансову і гуманітарну допомогу, бюджетну підтримку та в межах роботи прикордонної місії EUBAM.

За даними Єврокомісії, станом на зараз міжнародні та двосторонні донори пообіцяли надати Молдові близько 1,3 мільярда євро додаткової допомоги в шести пріоритетних сферах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.