Як угорський Орбан хоче стати головним партнером команди Трампа і у чому загроза

Аналітика коротко
Середа, 10 серпня 2022, 09:30

Днями прем’єр Угорщини Орбан вкотре здобув прихильність у Сполучених Штатах. Його півгодинний виступ у Далласі, Техас на Конференції консервативної політичної дії (CPAC) викликав фурор та овації серед американців.

Його успіх можна пояснити вдалими комунікаційними прийомами та підходами. Однак не менш важливо те, що виступ Орбана у Техасі довів: популізм та загрози демократії з боку політиків зачаровують значну частину виборців по обидва боки Атлантики.

А спроба Орбана зайняти нішу головного партнера американських консерваторів у Європі створює додаткові ризики для України, йдеться у статті Ігоря Мисловського з Інституту журналістики КНУ імені Шевченка Союз Орбана та Трампа. Як два одіозних лідери об'єднуються для спільних дій після 2024 року.

Спершу – коротко про те, перед ким виступав угорський прем’єр. На даллаській конференції Орбан звертався до американських консерваторів – а це 36% населення США. Тобто це значна частина суспільства й великий електорат.

Переважно консерватори – це республіканці. Зокрема, три чверті республіканців називають себе консерваторами (серед демократів – всього 12%). Додамо, що Дональд Трамп представляє Республіканську партію.

Американські консерватори – переважно старші люди та менш освічені, а також більш вразливі до популізму й пропаганди. Нещодавнє дослідження засвідчило, що американські консерватори гірше за лібералів відрізняють правду від неправди.  

Саме консерватори часто сприймають світ у парадигмі "свій-чужий".

Віктор Орбан поцілив у саме серце консерваторів від самого початку промови, чітко окресливши свою приналежність: "Я найдовше обіймаю посаду прем’єра у Європі, я – єдиний антиміграційний політичний лідер на нашому континенті, я – батько п’ятьох дітей та дід п’ятьох онуків". 

Дональд Трамп був головним учасником Конференції консервативної політичної дії (CPAC) та виступав майже дві години, після того як укотре виграв голосування на конференції на символічну "посаду" кандидата у президенти від консерваторів. І не просто виграв: він здобув аж 69% голосів присутніх, на 10% більше, ніж на минулій зустрічі у лютому.

Дональд Трамп вже готується до виборів 2024 року і нарощує підтримку. А Орбан, наслідуючи його поведінку, зміг стати "своїм" для аудиторії.

На конференції Орбан дослівно повторював риторику Трампа, визначивши  ліберальні ЗМІ одним з головних ворогів (спільних – і своїх, і американських консерваторів).

У своїй промові Орбан згадав також війну в Україні, присвятивши їй окремий блок у завершальній частині виступу. Угорський прем’єр всерйоз покладає на Захід відповідальність за продовження війни та смерті українців. А ключем до завершення війни проти України він вважає домовленість керівників США та Росії. 

Фактично Орбан вступив у американську передвиборчу кампанію 2024 року на боці свого кумира Дональда Трампа, який прагне знову балотуватися у президенти США. 

Виступ Орбана на конференції в Далласі також був просякнутий наративами, які вигідні Кремлю. Він підриває довіру до західних цінностей та демократії, а також пропонує світопорядок, в якому великі держави можуть вирішувати долю інших. Він підживлює нетерпимість людей та направляє її проти своїх ворогів.

Але передусім він розраховує на головне: на перемогу Дональда Трампа на президентських виборах 2024 року.

У цьому разі Віктор Орбан автоматично стане його головним, перевіреним, випробуваним союзником у Європі. А Білий дім отримає "партнера", чиї ідеї часом відверто спрямовані проти України.

Докладніше - у матеріалі Ігоря Мисловського Союз Орбана та Трампа. Як два одіозних лідери об'єднуються для спільних дій після 2024 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: