Швейцарія може приєднатися до плану ЄС зі скорочення використання газу

Неділя, 14 серпня 2022, 13:49

Швейцарія може запобігти нестачі енергії, приєднавшись до плану Європейського союзу зі скорочення споживання газу на 15% цієї зими.

Про це заявила міністр енергетики Симонетта Соммаруга, пише "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

"Ситуація серйозна", - сказав Соммаруга, додавши, що заклик швейцарської комісії з електропостачання до домогосподарств запастися свічками на випадок відключення електроенергії цієї зими став "тривожним дзвінком для всіх".

Наприкінці червня швейцарський уряд виклав плани щодо усунення можливого браку природного газу цієї зими та заявив, що може вдатися до нормування, якщо інші заходи виявляться недостатніми.

Швейцарія, яка не має виходу до моря, отримує газ через сусідні країни ЄС і газ становить близько 15% її загального споживання енергії.

За даними уряду, близько 42% газу використовується для опалення житлових приміщень, а решта – у промисловості, сфері послуг та транспорті.

На запитання, чи має Швейцарія дотримуватися угоди ЄС, яка вимагає від усіх країн блоку добровільно скоротити споживання газу на 15% цієї зими, Соммаруга відповіла: "Це, безумовно, має сенс. Федеральна рада ухвалить рішення".

Вона також сказала, що уряд розпочне кампанію у цьому напрямку найближчими тижнями і що вона наполягатиме на зменшенні опалення у громадських будівлях.

В ЄС почав діяти надзвичайний газовий план для подолання енергетичної кризи, спричиненої війною Росії проти України. Він передбачає добровільну економію природного газу взимку у розмірі 15% на країну, але припускає численні винятки.

Читайте також - Чи витримає ЄС газовий шантаж Росії: ключові питання про "енергетичний фронт" Путіна

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.