У Косові скасували відключення електроенергії: домовились про поставки з Албанії

Вівторок, 16 серпня 2022, 11:56

Міністерство енергетики Косова заявило у понеділок, що скасовує заплановані відключення електроенергії, оскільки йому вдалося забезпечити подачу електроенергії із сусідньої Албанії.

Про це повідомило агентство Reuters, пише "Європейська правда".

Раніше у понеділок косовська енергорозподільча компанія KEDS розпочала відключення електроенергії о 8:00 через відсутність внутрішнього виробництва та високі ціни на імпорт.

В Косові починали відключати електроенергію через енергетичну кризу 

Однак, згодом стало відомо, що Косово та Албанія уклали угоду про спільне використання електроенергії: косоварам зазвичай потрібно більше електроенергії взимку для обігріву своїх будинків, а албанцям – влітку для кондиціювання повітря.

Албанія, яка залежить від гідроенергетики, зіштовхнулася із посухою і змушена імпортувати енергію.

Близько 90% електроенергії в Косові виготовляється з вугілля, і електроенергетична компанія KEK заявила, що зупинила майже половину своїх генераторів для регулярного технічного обслуговування, щоб підготувати їх до зими.

Взимку споживання електроенергії збільшується більш ніж удвічі.

Аналогічні відключення електроенергії було запроваджено у грудні минулого року, коли споживання зросло до рекордного рівня, а температура впала нижче за нуль.

У грудні парламент Косова оголосив надзвичайний стан у галузі енергетики на 60 днів, щоб допомогти уряду вжити заходів щодо подолання кризи, включаючи відключення електроенергії.

У січні уряд Косова ввів заборону на майнінг криптовалюти, намагаючись обмежити споживання електроенергії. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.