Переговори з Туреччиною щодо членства Фінляндії і Швеції в НАТО пройдуть до кінця місяця

П'ятниця, 19 серпня 2022, 19:13

Фінський міністр закордонних справ Пекка Хаавісто повідомив, що представники Фінляндії, Швеції та Туреччини зустрінуться у Фінляндії протягом серпня.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Yle.

За його словами, метою майбутньої зустрічі є розглянути пункти меморандуму про взаєморозуміння, який був узгоджений на саміті НАТО в Мадриді.

Хаавісто додав, що Туреччина знає про бажання Фінляндії прискорити процес.

Раніше міністерство закордонних справ Швеції повідомило, що зустріч із членством Фінляндії та Швеції в НАТО не відбудеться наступного тижня на шведській території.

Як відомо, Швеція та Фінляндія разом подали історичні заявки на вступ до НАТО 18 травня - після трьох місяців війни Росії проти України. Для Фінляндії цей крок завершив багато десятиліть, а для Швеції - близько 200 років нейтралітету. 

Прийняття обох країн до Альянсу на червневому саміті у Мадриді до останнього було під питанням через вето Туреччини, яка врешті зняла його - але ще не остаточно і продовжує висувати вимоги до Гельсінкі й Стокгольма.

Раніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що нібито отримав обіцянку про видачу людей, яких Анкара вважає "терористами", та почав натякати, що Туреччина може знову заблокувати вступ Фінляндії і Швеції до НАТО на етапі ратифікації у парламенті, якщо її вимоги не виконають.

Детальніше про це - у статті: НАТО йде на кордон до Росії: як з'явилося історичне рішення та чого ще чекати від саміту в Мадриді.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.