У Британії 12-річного хлопчика відключать від системи життєзабезпечення – питання розглядав Верховний суд

Вівторок, 2 серпня 2022, 23:03

У Великій Британії у середу відключать від системи життєзабезпечення 12-річного Арчибальда Батерсбі – його батьки намагалися оскаржити це рішення в усіх судових інстанціях включно з Верховним судом.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AP.

Батьки Арчі знайшли його непритомним на підлозі дому 7 квітня із дивним символом на голові. Вони підозрюють, що хлопчик брав участь у якомусь онлайн-челенджі. Дитину поклали до Королівського шпиталю Лондона.

Пізніше лікарі ухвалили рішення, що в Арчі відмерли стовбурові клітини мозку, а тому підтримування його на системі життєзабезпечення не буде в його найкращих інтересах. Батьки вирішили оскаржити це рішення через суди.

 
Арчі Батерсбі
Фото: Sky News

У Британії суди мають право втручатися у спори між батьками й лікарями, коли вони не погоджуються в питаннях лікування дітей. У таких випадках права дитини переважають над правом батьків вирішувати, що краще для їхніх дітей.

У понеділок апеляційний суд Британії вирішив, що "кожен день, протягом якого (Арчі) перебуває на системі життєзабезпечення, суперечить його найкращим інтересам, тож навіть короткочасне перебування не в його найкращих інтересах".

Наступного дня колегія суддів Верховного суду Англії та Уельсу зазначила, що зможе скасувати це рішення, лише якщо апеляційний суд "зробив правову чи принципову помилку" –  і залишила рішення в силі.

"Колегія з важким серцем дійшла такого висновку і висловлює свої найглибші співчуття батька Арчі в цей сумний час", – йшлося в рішенні суду.

Мати Арчі, Голлі Денс, біля будівлі Королівських судів, 25 липня 2022 року
Мати Арчі, Голлі Денс, біля будівлі Королівських судів, 25 липня 2022 року
Фото: AP

А втім, батьки ще сподіваються скасувати обов’язкове відключення сина від системи життєзабезпечення, яке має відбутися опівдні в середу. Вони мають намір подати заяву до Європейського суду з прав людини, а також уже звернулися до Комітету ООН з прав людей з інвалідністю.

"Ми не розуміємо, чому все вирішується так швидко і чому всі наші побажання ігноруються", – пояснює мати Арчі, Голлі Денс. Вона стверджує, що рішення лікарів порушує зобов’язання ООН за статтями 10 і 12 Конвенції ООН про права людей з інвалідністю й статті 5 Конвенції ООН про права дитини.

Справа Арчі Батерсбі викликала великий резонанс у Британії: місцеві ЗМІ стежили за кожним рішенням суду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.