Кулеба заперечив, що Україна несерйозно ставилася до даних Заходу про можливість вторгнення РФ

Понеділок, 22 серпня 2022, 21:42

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна серйозно оцінювала всі дані з боку Заходу про можливість повномасштабного вторгнення Росії, але до останнього навіть там не було єдиної думки щодо цього.

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди", про це Кулеба розповів в інтерв’ю, показаному в понеділок в етері єдиного телемарафону.

"Я розумію, що зараз є певний наратив в Україні, який розкручується. Але, дивіться, я був 19 лютого на Мюнхенській конференції з питань безпеки разом з президентом, і я брав участь у зустрічі міністрів закордонних справ держав "Великої сімки", – нагадав міністр.

"Так от, декілька міністрів підійшли до мене і тихенько, на вухо сказали: ви не поспішайте, у нас свої оцінки, ми не вважаємо, що буде велика війна. (І це було) 19 лютого", – додав він.

За словами глави МЗС, "спроби побудувати таку матрицю, що всі вірили в одне, а одна Україна в щось не вірила, вони є брехливими – цього не було, просто відповідальність на нас була набагато вища".

Байден: Зеленський не хотів чути попередження про вторгнення

Також Кулеба заявив, що ще на початку осені 2021 року, коли Україна отримала перші "уривчасті дані від Сполучених Штатів" про можливість повномасштабного вторгнення Росії, Київ поставився до цього "надзвичайно серйозно".

"Ніхто – ані президент, ані я, не виходили з коментарями, але президент тоді мені доручив розробити план дій, що ми робимо. І ми вийшли з тим, що отримало назву тристоронній пакет стримування: активна дипломатія деескалації, підготовка санкцій і постачання зброї. Це був жовтень 2021 року", – сказав міністр.

"Ми мали обмежену інформацію, але ми сприймали її серйозно і на дипломатичному треку працювали на запобігання війни і на зміцнення України на випадок війни", – підсумував він.

Минулого тижня в інтерв'ю The Washington Post президент Володимир Зеленський заявив, що українську владу попереджали про російське вторгнення, проте конкретних даних партнери не надавали. Він також заявив, що якби людям розповідали про можливу війну раніше, то це призвело б до масштабної паніки, і захищатися було б важче.

Читайте також: Готовність України до війни – як змінювалися заяви влади.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: