Чехія хотіла б очолити післявоєнну відбудову України - міністр

Вівторок, 23 серпня 2022, 10:48

Чехія, яка зараз головує в ЄС, хотіла б бути лідером у післявоєнній відбудові України, і головним завданням є забезпечення для цього європейських фінансів.

Про це заявив міністр промисловості й торгівлі Йозеф Сікела, пише "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Сікела під час зустрічі чеських послів у Празі сказав, що українська сторона представила документ, який визначає їхні потреби, пов’язані з оновленням критичної інфраструктури після російського вторгнення.

Сікела додав, що його міністерство заснувало "Бізнес-клуб Україна" як платформу для поєднання інформації про попит України з пропозиціями чеських компаній.

"Ми також співпрацюємо з МЗС над спільним документом щодо реконструкції", - сказав він.

Що стосується енергетичної безпеки Чехії, то, за словами Сікели, країна в минулому нічого не робила, щоб зменшити свою залежність від Росії. Нехтували диверсифікацією джерел, як і будівництвом інфраструктури.

Зараз уряд вживає заходів для виправлення ситуації. На рівні ЄС досягнуто політичної домовленості про добровільне скорочення попиту на природний газ. "Це допоможе нам підготуватися до майбутньої зими та можливих перебоїв з постачанням газу з Росії", — сказав Сікела.

Нагадаємо, Нідерланди планують надати Україні додаткову допомогу у зв’язку з війною загальним обсягом 80 млн євро. 

Найбільша сума - 65 млн євро - передбачається на допомогу й інвестиції для відбудови після бойових дій. 10 млн євро будуть виділені на розмінування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: