З початку великої війни 73% українців змінили на краще своє ставлення до поляків

Середа, 24 серпня 2022, 15:21

Вісім з десяти українців ставляться до польського народу добре або дуже добре, з початку повномасштабного вторгнення своє ставлення на краще змінили 73% українців.

Такими є результати дослідження Info Sapiens на замовлення польського Центру діалогу імені Юліуша Мерошевського, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на портал "Нова Польща".

Як зазначається, Польща та Україна переживають чи не найкращий період своїх відносин за всю новітню історію. Зараз до поляків добре або дуже добре ставляться 83% українців. Також понад 88% опитаних змінили на гірше свою думку про росіян.

73% українців визнають, що їхня думка про поляків змінилася на краще після початку великої війни з Росією. Не змінили своєї думки менше чверті респондентів (23%), і лише 1 відсоток змінив свою думку про поляків на гірше. Результати ще цікавіші, якщо порівняти їх із відповідями щодо німців.

Також сьогодні понад половина українців вважає, що стосунки між нашими країнами повинні бути набагато ближчими, ніж просто добросусідськими.

На думку 29% українського суспільства, Польща й Україна мають перебувати в союзних відносинах із взаємопідтримкою та узгодженою зовнішньою політикою, і стільки ж вважають, що ці відносини мають бути співдружністю з суто символічним кордоном та спільною зовнішньою політикою.

На противагу їм 40% українців вважають, що достатньо добросусідських польсько-українських відносин.

Галичина — єдиний регіон, де трохи понад половину українців (53 %) не бажають надто близько зближуватись з Польщею.

"У Галичині найбільше родинних зв’язків із поляками й найбільше людей, які знають або розуміють польську мову. При цьому галичани воліють, щоб польсько-українські відносини залишилася на тому самому рівні, що й зараз" зазначив історик та політолог Лукаш Адамський.

Нагадаємо, президент Польщі Анджей Дуда 23 серпня відвідав Київ і заявив, що його країна підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.