У Словаччині може розпастися урядова коаліція

Середа, 24 серпня 2022, 22:38

Міністр економіки Словаччини Ріхард Сулик, який очолює партію "Свобода і солідарність", у середу оголосив про наміри через тиждень подати у відставку з урядової посади, що може призвести до втрати більшості правлячої коаліції.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на SME.

Причиною розколу в уряді Словаччини став проєкт заходів по боротьбі з інфляцією, який внесло міністерство фінансів на чолі з лідером партії "Звичайні люди і прості особистості" Ігорем Матовичем.

Парламент скасував накладене на заходи президентське вето, після чого "Свобода і солідарність" почала бойкотувати засідання уряду, розірвала коаліційний договір і зажадала ухвалення нового. Інакше партія погрожує виходом з уряду міністрів наприкінці серпня.

Уряд уже два рази збирався на екстрені засідання з метою узгодити нові умови існування коаліції, але поки безрезультатно. Ще одна така зустріч має відбутися наприкінці тижня.

За словами Сулика, він не бачить можливостей для подальших коаліційних переговорів, якщо з уряду не піде міністр фінансів, лідер партії "Звичайні люди і прості особистості" Ігор Матович.

Урядова криза загрожує зобов’язанню Словаччини збільшити витрати на оборону

"Будь-які обговорення про те, як має працювати коаліція і співпраця загалом, для нас мають сенс тільки після відставки Ігоря Матовича. Судячи з усього, цього не станеться, тож 31 серпня у відставку піду я", – заявив політик журналістам.

Сулик додав, що розглядає всі альтернативи, але свою відставку назвав найбільш імовірною з них.

"Президентка (Зузана Чапутова) має прийняти відставку, а не я. Припускаю, що на це в неї піде кілька днів", – сказав він.

Своєю чергою словацький прем’єр-міністр Едуард Геґер, коментуючи заяву Сулика, запевнив, що робить усе для збереження чотирипартійної коаліції, водночас готуючись до виходу з неї "Свободи і солідарності".

Він висловив жаль через те, що міністр фінансів назвав засідання уряду "фестивалем змарнованого часу", "адже зараз нам потрібно бути відповідальними й професійними".

Якщо "Свобода і солідарність" залишить Кабінет міністрів у вересні, дострокові вибори призначати не доведеться, оскільки партії, які все ще перебувають при владі, все ще можуть керувати як уряд меншості. Але політичні конфлікти зроблять ситуацію непередбачуваною.

Читайте також: Розворот від РФ: як Словаччина стала одним із головних союзників Києва.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: