Угорське держвідомство побачило ризики у великій кількості дівчат в університетах

П'ятниця, 26 серпня 2022, 11:29

Угорський Державний аудиторський офіс - контрольний орган парламенту - опублікував контроверсійний звіт, у якому висловлює стурбованість тим, що до вищих навчальних закладів країни вступає набагато більше дівчат, ніж юнаків.

Як повідомляє "Європейська правда", звіт привернув широку увагу угорських ЗМІ, серед яких Nepszava, та в інших країнах Європи. 

Автори звіту, над яким працювали загалом п’ять осіб, дійшли висновків, що велике переважання дівчат у закладах вищої освіти може ускладнити для них налагодження особистого життя і загрожує демографічними проблемами для країни, а хлопці з нинішньою системою освіти - у гірших умовах. 

У дослідженні пишуть, що у 2010-2021 роках до угорських ВНЗ вступали завжди більше жінок, ніж чоловіків. На початок осені 2022 року дівчат в університетах буде 54,5%. 

Автори зазначають, що при цьому студенти-юнаки частіше не завершують навчання, а дівчата частіше отримують наукові ступені.

Вони наводять результати опитувань, з яких випливає, що буцімто особистісні якості, які традиційно вважаються характерними для жінок - емоційність, вдумливість, вміння слухати та ретельно формулювати свої думки - в освіті дають їм більшу перевагу, ніж традиційно "чоловічі/хлопчачі" якості, а "покарання проявів" цих хлопчачих якостей у школі, як схильності до ризику та винахідливості, створює їм психологічні проблеми і заважає розвивати здібності. 

На їхню думку, негативний вплив має і те, що освітянами працюють переважно жінки, викладачів-чоловіків набагато менше.

Автори досліджень також побачили перевагу для дівчат у переліку обов’язкових для екзамену предметів, де є лише одна точна наука - математика, і три гуманітарні (мова й література, історія, іноземна мова).

На їхню думку, значне переважання дівчат серед студентів вищих навчальних закладів загрожує демографічними проблемами, тому що їм нібито буде важче знайти собі рівноцінно розумного освіченого партнера й налагодити особисте життя, а відтак зменшується ймовірність, що вони будуть мати власну сім’ю і дітей. 

Опозиційний депутат Ендре Тот у своєму Facebook розкритикував висновки дослідження як "цілковиту маячню з точки зору науки" та порадив авторам "зняти окуляри минулого сторіччя".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.