Чим загрожує візит спікерки Палати представників Конгресу США до Тайваню

Аналітика коротко
Середа, 3 серпня 2022, 12:00

Тайвань відвідали шість представників Конгресу США під головуванням спікерки Палати представників Ненсі Пелосі. 

Цей візит на перший погляд міг би здатися звичайним дипломатичним візитом в азійському турне делегації конгресменів. 

Проте на практиці він має всі шанси стати початком глибокої кризи американо-китайських відносин і напевно матиме довгострокові наслідки, йдеться у статті кандидатки політичних наук, виконавчої директорки YES Світлани Ковальчук Візит, що став ляпасом Китаю: чому США не бояться нової війни через конфлікт із Пекіном.

Візит на Тайвань не анонсувався, хоча відповідні чутки стали ширитися в кінці липня. 

Проте навіть самих лише чуток виявилося достатньо, щоб 28 липня під час телефонної розмови американського та китайського лідерів Сі Цзіньпін заявив, що "Сполучені Штати повинні дотримуватися "принципу одного Китаю" і що Китай "рішуче виступає проти незалежності Тайваню та втручання зовнішніх сил". 

І це далеко не єдине попередження від Пекіна. МЗС Китаю засудило візит спікера Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі на Тайвань, а "китайський Соловйов" – колишній головред Global Times Ху Сицзинь – заявив, що якщо літак із конгресменами будуть супроводжувати американські винищувачі, це буде трактуватися як вторгнення, що дає військовим всі підстави збивати їх.

Така заява лише посилила ефект від дій китайської армії. Уже 2 серпня Морське командування КНР розпочало військові навчання в Південнокитайському морі, які триватимуть до 6 серпня. 

Повернення контролю над Тайванем є принципово важливим для Сі Цзіньпіна. А восени на нього чекають непрості перевибори, і такий ляпас від США неминуче вплине на його шанси переобратися. 

Нагадаємо, республіка Китай – так офіційно звучить назва Тайваню – була створена у 1949 році, коли Китайська націоналістична партія, більш відома як Гоміндан, програла громадянську війну Комуністичній партії на материковій частині Китаю.

Після цього лідери та солдати Гоміндану перепливли на острів Тайвань та правили там декілька десятиліть. За цей час шляхи двох Китаїв суттєво розійшлися.

Зараз відносини між керівництвом Китаю та Тайваню є найскладнішими з початку їх протистояння, а багато аналітиків передбачають можливість вторгнення Китаю на Тайвань. 

Незалежність Тайваню визнали лише 13 країн, а також Ватикан. Сполучені Штати, хоч і визнають КНР (президент Сі Цзіньпін) як єдиний законний уряд Китаю, паралельно підтримують зв'язки з Тайванем. У 1979 році Конгрес ухвалив Акт про взаємини з Тайванем, який включає також надання військової підтримки. 

Ненсі Пелосі робить неабиякий наголос, що її подорож припадає на нелегкий час, коли світ стоїть перед вибором між автократією та демократією.

Усі офіційні зустрічі Ненсі Пелосі на Тайвані заплановані на 3 серпня. Проте, все головне вже було сказано та зроблено напередодні.

США показали, що не бояться погроз Китаю та мають намір підтримувати та захищати демократії по всьому світі – від України та Тайваню.

Також безумовно ще одне: цей візит став ляпасом особисто Сі Цзіньпіну. Лідер Китаю вже відреагував, ввівши обмеження для товарів із Тайваню. 

Навряд чи це буде єдиною відповіддю Пекіна – тож Сполученим Штатам (а також їхнім союзникам, включно з Україною) треба бути готовими до "сюрпризів" від Китаю. 

Світ переходить у нову реальність, де все чіткіше вимальовуються союзники та вороги та формується нова архітектура світу, заснована на спільних цінностях.

Докладніше - у матеріалі Світлани Ковальчук Візит, що став ляпасом Китаю: чому США не бояться нової війни через конфлікт із Пекіном.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.