Шольц покритикував Росію під час інспекції турбіни для "Північного потоку"

Середа, 3 серпня 2022, 13:51

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у середу заявив, що у Росії немає причин затримувати повернення газової турбіни для газопроводу "Північний потік-1", яка обслуговувалась в Канаді, але нині перебуває у Німеччині через ескалацію енергетичного протистояння.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Стоячи біля турбіни під час візиту на фабрику Siemens Energy у Мюльгаймі-на-Рурі, Шольц сказав, що вона повністю готова до роботи та може бути відправлена назад до Росії в будь-який час за умови, що Москва захоче прийняти її назад.

За долею 12-метрової турбіни уважно стежили, оскільки європейські уряди звинуватили Росію в обмеженні поставок газу під фальшивими приводами в помсту за санкції Заходу.

Москва заперечує це і називає проблеми з турбіною причиною зниження потоків газу через "Північний потік-1", які були скорочені до 20% потужності.

Переміщення турбіни були оповиті таємницею, а її місцезнаходження було невідоме до вечора вівторка, коли було оголошено про візит канцлера до Siemens Energy.

 "Турбіна працює", — сказав Шольц, зазначивши, що метою його візиту було показати світові, що турбіна працює і що "тут немає нічого загадкового".

"Це досить зрозуміло і просто: турбіна є і її можна доставити, але хтось повинен сказати "я хочу її отримати"" - заявив канцлер, натякнувши, що турбіна є лише приводом для зниження поставок газу.

Навіть якщо Росія забере турбіну, Шольц попередив, що Німеччина може зіткнутися з новими збоями в подальшому і що контракти на постачання можуть бути не виконані.

Як повідомлялося, Олаф Шольц заявив, що завдяки згоді Канади зробити виняток із санкцій та передати турбіну для "Північного потоку" вдалось продемонструвати, що Росія використовувала ці пояснення тільки як привід скоротити постачання газу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.