Чим може обернутися війна Орбана із цінностями ЄС

Аналітика коротко
Середа, 3 серпня 2022, 16:45

Останніми тижнями в ЄС активізувалася дискусія: що робити з Угорщиною?

Політичній стабільності у цій країні міг би позаздрити кожен європейський політик – партія Орбана Fidesz вже чотири скликання поспіль отримує у парламенті одноосібну конституційну більшість. Однак одночасно з цементуванням його влади Угорщина цементує також антидемократичні тенденції. А на додачу – публічно та відкрито декларує відхід від цінностей, що є обов’язковими для усіх держав ЄС.

Про можливі наслідки для прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана дивіться  у відео на нашому Youtube-каналі, або читайте в статті редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка Покарання для Угорщини. Коли ЄС зможе позбавити права вето антизахідний уряд Орбана.

Питання, про яке йдеться, давно є актуальним, але наприкінці липня перетворилося на одну з топ-тем європейської політики. До цього призвели чергові резонансні заяви Віктора Орбана, що прозвучали у його програмному виступі у літньому таборі Тушваньош. Про цю подію та про те, що під час неї говорив Орбан, ЄвроПравда детально розповідала (дивіться статтю "Все про нову ідеологію Орбана, яку порівнюють з нацизмом").

І хоча більшу частину своєї промови угорський лідер присвятив Україні та поясненням, чому він не хоче приставати на бік цивілізованого світу в питанні російської агресії, європейських політиків найбільше вразили інші тези. Наприклад, пояснення Орбана про расову чистоту Угорщини. Або про те, що Угорщина має готуватися оборонятися від Заходу. А ще – натяки на те, що Угорщина терпить ЄС лише доти, доки він платить гроші.

Протистояння з ЄС стало офіційною політикою Угорщини.

Чи може ЄС виключити Угорщину, якщо вона діє всупереч правилам блоку?

ЄС не передбачає можливості вигнати державу-члена. Вихід з ЄС може бути тільки добровільним, він є тривалим і непростим процесом, як довів приклад Brexit.

Однак у ЄС є альтернативний механізм. По суті, це політична ядерна зброя.

Договір ЄС у виняткових випадках дає право зупиняти будь-які права держави-члена ЄС, якщо усі інші держави Євросоюзу погодяться, що та "серйозно і постійно" порушує базові європейські цінності.

Ви можете бути здивовані, але ця "ядерна стаття" стосовно Угорщини вже запущена і перебуває на підготовчому етапі… ще з 2017 року. Тоді її ініціювала Єврокомісія стосовно відразу двох держав, які очевидно почали віддалятися від цінностей ЄС – Угорщини та Польщі (головною претензією до Варшави стала контроверсійна судова реформа).

Але річ у тім, що покарати відразу дві країни неможливо. Це робить нездоланним етап голосування 26 з 27 голосів!

Все змінилося з початком російської агресії.

Коли Орбан відкрито став на бік русні у її війні проти України, для Варшави це стало червоною лінією.

"Шляхи Польщі і Угорщини розійшлися", - оголосив днями польський прем’єр Матеуш Моравецький.

Важливість політичного моменту зрозуміли також у Брюсселі. Єврокомісія почала переговори з Варшавою про те, щоби зняти з неї звинувачення у рамках статті 7, і ці переговори тривають загалом успішно.

Все це поволі відкриває можливість для того, щоби отримати польський голос за покарання Угорщини, якщо таке питання постане на порядку денному.

Тож, повертаючись до питання покарання Угорщини за її відхід від демократичних цінностей, по-перше, є можливість позбавити уряд Орбана права голосу в ЄС. Цей варіант, що досі був суто теоретичним, відтепер стає реальним.

По-друге, є можливість покарати Угорщину фінансово. Європейська комісія вже почала це робити. Причому йдеться про суми, достатньо великі для того, щоб угорський бюджет просто впав. А за ним може впасти і уряд.

І є третій шлях – ЄС лишає можливість того, що Орбан повернеться до демократії. Хоча б заради збереження грошей, які у нього інакше заберуть.

Докладніше про те, як Брюссель може покарати Угорщину, з посиланням на документи, - у матеріалі Сергія Сидоренка Покарання для Угорщини. Коли ЄС зможе позбавити права вето антизахідний уряд Орбана.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: