Столтенберг сказав президенту Сербії, що сили НАТО готові втрутитись у Косові

Середа, 3 серпня 2022, 19:42

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив у розмові з президентом Сербії Александром Вучичем, що сили KFOR готові втрутитися у Косові, якщо стабільність там буде під загрозою.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Я говорив з президентом Сербії Александром Вучичем про напруженість на півночі Косова. Усі сторони повинні брати конструктивну участь у діалозі за посередництва ЄС і вирішувати розбіжності дипломатичним шляхом. Сили KFOR під егідою НАТО готові втрутитися, якщо стабільність буде під загрозою , виходячи зі свого мандату ООН" - , написав Столтенберг у Twitter.

Нагадаємо, у неділю косовські серби у прикордонних із Сербією муніципалітетах спорудили барикади на дорогах та навіть обстріляли поліцейських. Протести почалися у зв'язку з черговою спробою Косова зобов'язати користуватися лише косовськими документами та автономерами державного зразка, а не сербськими чи нейтральними, якими воліють користуватися на півночі Косова – території, населеній етнічними сербами. Сербія привела свою армію до стану бойової готовності, погрожуючи силою захистити косовських сербів.

В ніч на 1 серпня косовський уряд після зустрічі з послом США Джеффрі Говенієром відтермінував дію нових правил до 1 вересня.

Детальніше про останнє загострення у Косові - у статті Шантаж барикадами: чи почнеться війна між Косовом та Сербією та як варто діяти Києву.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.