В Іспанії знову хочуть дозволити аборти із 16 років без згоди батьків

Вівторок, 30 серпня 2022, 23:37

Уряд Іспанії схвалив проєкт закону про реформу законодавства про аборти, який у разі ухвалення дозволить переривати вагітність у країні з 16 років, і для цього не знадобиться згода батьків.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Times.

Головна мета документа – дозволити 16-17-річним дівчатам переривати вагітність без необхідності отримувати батьківський дозвіл.

Також він передбачає конфіденційність інформації про аборти і можливість її подальшого знищення, а ще закликає до створення реєстру лікарів, які відмовляються переривати вагітність із власних переконань, щоб у державних лікарнях завжди був той, хто може виконати процедуру.

Останнє є проблемою навіть у Мадриді, де в одній лікарні не знайшлося жодного медика, що міг би виконати аборт. Через це жінкам доводилося звертатися у приватні клініки.

Законопроєкт також передбачає можливість для жінок узяти відпустку у зв’язку з менструаціями, отримати безкоштовний доступ до протизаплідних пігулок, а також забороняє сурогатну вагітність.

Ініціатива ще має бути підтримана обома палатами парламенту Іспанії. Уряд хоче, щоб це сталося до виборів у 2023 році, але спершу законопроєкт має отримати висновки генеральної прокуратури та генеральної ради судової влади.

У разі ухвалення законопроєкт стане вже третьою реформою законодавства про аборти з моменту ухвалення у 1985 році. У 2010-му було легалізовано аборти до 14-го тижня вагітності, а у 2015-му мінімальний вік переривання вагітності без згоди батьків було підвищено до 18 років.

Законопроєкт з’явився після того, як в Іспанії ухвалили закон, відомий під назвою "лише ‘так’ означає ‘так’", за яким секс без явної згоди вважатиметься зґвалтуванням.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: