Єврокомісія обіцяє пускати українців, що тікають від війни, мінімум до 2024 року

коротко
Четвер, 4 серпня 2022, 19:30

Цього тижня Київ відвідала єврокомісарка з внутрішніх справ Ілва Йоганссон. Для України її сфера діяльності важлива передусім тим, що саме вона відповідає за міграцію, притулок та статус тимчасового захисту, який станом на зараз використовують близько 4 мільйонів українців – переважно жінок та дітей.

Наприкінці візиту "Європейська правда" мала можливість коротко поспілкуватися з єврокомісаркою, розпитати про проблеми, виклики цього механізму та про ситуацію невизначеності, у якій опинилися чимало родин перед 1 вересня. Ключові відповіді дивіться у відео.

Дещо повнішу розмову в текстовому форматі, із запитанням про звинувачення у нібито контрабанді зброї з України, читайте у публікації Сергія Сидоренка У вересні діти мають піти до школи в ЄС або повернутися до України: інтерв’ю єврокомісара.

Про що говорила Ілва Йоганссон:

За її словами, механізм тимчасового захисту для українців діятиме щонайменше до березня 2024 року. 

"Є можливість навіть продовжити його, максимум ще на рік, але про це поки рано говорити".

Ілва Йоганссон каже, що одним із основних завдань її візиту до Києва було зрозуміти, що Євросоюз може змінити на краще у механізмі тимчасового захисту для українців. 

"Я зустрічалася у Києві з тими, хто скористався механізмом тимчасового захисту та повернувся до України. Вони підняли питання, які ми тепер маємо вивчити. Є брак інформації, як їм вчиняти у тих чи інших ситуаціях. Є історії, пов’язані з бюрократією".

Слід додати, що у липні "Європейська правда" опублікувала статтю "Складнощі єврозахисту", де ми розповіли про недоліки механізму тимчасового захисту, через які в українців у ЄС виникають проблеми без жодної вини з їхнього боку. 

Єврокомісарка заявила, що знає про проблеми, коли українки після поїздки додому мали проблеми з поверненням до ЄС.

"Кожен, хто отримав захист ЄС, повинен мати право поїхати додому на короткий період, щоби відвідати батьків чи родину, чи з будь-якою іншою метою.

Якщо ви повертаєтеся додому надовго або на постійно – то для цього маєте знятися з реєстрації для тимчасового захисту. Але і тоді ви все одно будете мати право повернутися і зареєструватися повторно. Ми завжди будемо відкриті для того, щоби прихистити українців, які змушені тікати з України через війну".

Щодо навчання. "Ті українці, хто вирішить лишатися в країні ЄС, повинні вступити до школи у цій країні. Так, це виклик у деяких країнах. В деяких місцевостях буде дуже багато нових учнів. Так, це виклик, але над ним працюють. Та й навесні пів мільйона українських дітей вже ходили у школи в ЄС. Або ж є інший варіант – вам треба повертатися додому в Україну і йти до школи в Україні".

Щодо можливої зупинки безвізу через війну. "Ні, я не бачу ризику зупинки дії безвізу. Взагалі! Понад те, ми вже маємо одностайне рішення Ради ЄС про те, що Україна стає державою-кандидатом. Ми допомагаємо Україні на шляху до вступу в ЄС, і я не бачу ризику того, що внаслідок війни з’являться будь-які загрози візовій лібералізації для України".

Повна розмова – у публікації Сергія Сидоренка У вересні діти мають піти до школи в ЄС або повернутися до України: інтерв’ю єврокомісара.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.