Молдова спростувала заяви про "торговельну блокаду Придністров'я"

П'ятниця, 5 серпня 2022, 18:09

Бюро з питань реінтеграції при уряді Молдови заявило, що твердження представників так званого Придністров’я про торговельну блокаду невизнаної країни не відповідають дійсності.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на заяву Бюро, поширену у четвер.

У повідомленні наводяться дані про кількісну частку імпорту товарів у "Придністров’ї" за перші шість місяців 2022 року, якщо порівняти із загальним імпортом Молдови:

  • 20,42% від загального обсягу замороженого м'яса та свіжих, охолоджених і заморожених істівних органів;
  • 17,66% від загального обсягу живої, свіжої, мороженої риби та морепродуктів;
  • 10,40% від загальної кількості бензину та інше.

"Кореляція між деякими показниками імпортних товарів і кількістю жителів, які постійно проживають у східних районах країни (тобто "Придністров’я"), показує різницю в деяких категоріях товарів у 2-3 рази більшу порівняно з правобережжям Дністра, що свідчить, що ці товари не споживаються виключно в регіоні, але також проникають на інші споживчі ринки", – зазначає Бюро з реінтеграції при уряді Молдови.

Там додають, що компанії з "Придністров’я" в цьому році почали активніше купувати товари на решті території Молдови й при цьому користуватися низкою фіскальних і митних пільг.

"Відповідно, викривальна та провокаційна риторика Тирасполя є безпідставною та позбавленою будь-яких підтверджених правдивих даних", – підсумовує відомство.

Перед тим бізнес-асоціації "Придністров'я" заявили у зверненні до президентки Молдови Маї Санду, що територія перебуває в "торговельній блокаді" й через це нібито на межі повної зупинки опинився "Молдавський металургійний завод".

Як повідомлялося, в липні Молдова не дозволила в’їзд на територію країни російським військовим з так званої оперативної групи (ОГРВ), що базується в Придністров’ї.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.