Туреччина може запропонувати енергетичний коридор в ЄС - ЗМІ

Вівторок, 9 серпня 2022, 15:36

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган на зустрічі країн Шанхайської організації співробітництва (ШОС) має намір порушити питання про створення енергетичного коридору.

Про це пише Türkiye Gazetesi, повідомляє "Європейська правда".

Ердоган отримав запрошення на саміт ШОС від російського президента Владіміра Путіна, з яким він зустрічався кілька днів тому. Туреччина не входить у ШОС, але є партнером організації.

За даними видання, Туреччина може відіграти активну роль у вирішенні енергетичної кризи шляхом транспортування зрідженого природного газу (LNG) до європейських країн через свою територію.

У ШОС входять вісім країн: Індія, Казахстан, Китай, Киргизстан, Пакистан, Росія, Таджикистан та Узбекистан.

Таким чином, може бути створений енергетичний коридор за аналогією із зерновим, який був створений за участю Туреччини та ООН для вивезення українського зерна із заблокованих Росією чорноморських портів.

Нагадаємо, напередодні зустрічі Ердогана й Путіна в Сочі The Washington Post повідомило з посиланням на українську розвідку, що Росія просить Туреччину допомогти їй оминати західні санкції, запроваджені за вторгнення в Україну.

Під час зустрічі президенти Туреччини й Росії домовилися про частковий розрахунок за російський газ у рублях, а Анкара погодилася запровадити російський платіжну систему "Мір" у п’ятьох своїх банках.

Читайте також: "Байрактари" та туристи з Росії: яку позицію зайняла Туреччина у нинішній війні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.