ЄС пропонує Британії скоротити митний контроль на кордоні Північної Ірландії

Понеділок, 12 вересня 2022, 09:42

Європейський Союз може скоротити фізичні митні перевірки товарів з Північної Ірландії до кількох вантажівок на день.

Про це сказав віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович в інтерв'ю Financial Times, пише "Європейська правда".

За його словами, фізичні перевірки проводитимуться лише за наявності обґрунтованих підозр у контрабанді, незаконному переміщенні наркотиків, небезпечних іграшок чи отруєної їжі.

Він додав, що між вимогою Сполученого Королівства про "відсутність перевірок" та пропозицією ЄС про "мінімальні перевірки, які проводяться непомітним чином" майже немає різниці.

У червні Єврокомісія розпочала процедуру порушення проти Британії через недотримання значних частин Протоколу щодо Ірландії/Північної Ірландії, підписаного в рамках угоди про Brexit.

Нагадаємо, попередній уряд Британії оприлюднив план змін до угоди про вихід із ЄС, затвердженої у 2020 році, для вирішення проблеми руху товарів до Північної Ірландії.

Зміни стосуватимуться чотирьох аспектів: "складного процесу розмитнення, негнучких регулювань, невідповідностей в оподаткування й витратах і питань демократичного управління".

Британський уряд стверджує, що Північноірландський протокол не зміг вирішити цих проблем, а вони своєю чергою підривають Страсноп’ятничну угоду 1998 року, яка поклала край громадянській війні в Північній Ірландії.

ЄС раніше наголошував, що одностороння зміна домовленостей щодо Brexit є порушенням міжнародного права. Водночас Лондон наполягає, що зміни означають єдність Сполученого Королівства.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: