"Ще більша ізоляція від демократичного світу": в Раді Європи нагадали про вихід РФ

Понеділок, 12 вересня 2022, 19:11

Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич нагадала, що з 16 вересня Росія перестає бути відповідачем у позовах через порушення Європейської конвенції про права людини у зв’язку з виключенням з організації.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на заяву генсека Ради Європи, поширену в понеділок.

"Справді шкода, що своїм виходом з Європейської конвенції про права людини Росія ще більше ізолюється від демократичного світу і позбавить понад 140 мільйонів російських громадян захисту, передбаченого Конвенцією", – зазначила Пейчинович-Бурич.

Вона додала, що Рада Європи продовжить співпрацювати з правозахисниками, демократичними силами, незалежними ЗМІ та активістами Росії.

"Сподіваємось, що одного дня громадяни Росії знову зможуть користуватися захистом Європейської конвенції про права людини", – зазначила генеральна секретарка організації.

РФ вирішила не виконувати рішення ЄСПЛ, винесені після 15 березня 2022 року

Вона нагадала, що Росія, згідно з Конвенцією, зобов’язана виконати всі рішення Європейського суду з прав людини, ухвалені до 16 вересня 2022 року.

16 березня Комітет міністрів Ради Європи прийняв рішення виключити Росію з організації. Європейський суд з прав людини вирішив розглядати позови проти РФ попри її виключення з Ради Європи, при цьому вона припинить бути відповідальною стороною у випадку порушення Конвенції 16 вересня 2022 року.

Раніше у Раді Європи наголосили, що своїми діями в Україні російська влада позбавляє російський народ переваги найсучаснішої системи захисту прав людини у світі, включаючи юрисдикцію Європейського суду з прав людини та величезну систему конвенцій.

Детальніше про це читайте у статті: РФ витирають з карти Європи: що змінить для України історичне рішення ПАРЄ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: