Переговори про членство України в ЄС будуть принизливими і довгими – Сікорський

Вівторок, 13 вересня 2022, 12:33

Україні не варто сприймати переговори про членство в Європейському Союзі як переговори в класичному сенсі й треба готуватися до того, що вони можуть затягнутися.

Про це в інтерв’ю "Європейській правді" розповів колишній міністр оборони й закордонних справ Польщі, а нині депутат Європейського парламенту Радослав Сікорський.

За його словами, Україна повинна пояснити громадянам, що ЄС – це не просто торговельне об’єднання, а "глибокий політичний союз, якому ви віддаєте частинку свого суверенітету".

"По-друге, вам треба зрозуміти, що переговори про членство будуть довгими, важкими і принизливими; але вони того варті, коли буде результат. І по-третє, якщо Україна стане членом ЄС, то це змінить баланс сил у Євросоюзі на користь Центральної та Східної Європи", – додав він.

Сікорський зауважив, що гарантій того, що Україна дійде до членства в ЄС, немає.

"Але моя вам порада: не сприймайте так звані переговори про членство в ЄС як класичні переговори. Не йдеться про те, що ЄС підлаштовується під Україну і змінює свою систему. Сутність цього процесу – вам просто треба ухвалити весь масив законодавства Євросоюзу. Чим швидше ви зрозумієте, що це не переговори – тим менше часу ви втратите і тим швидше будете в ЄС", – вважає політик.

Колишній глава польського МЗС наголосив, що схвалення всього законодавства Євросоюзу є необхідною вимогою для членства, але й після цього потрібна буде одностайна підтримка членства України, голосування у парламентах усіх держав-членів.

"Зараз Україну сприймають як державу, що виборола право стати членом ЄС. Не згайте цей імідж, не змарнуйте час, ухваліть Acquis, закрийте всі переговорні глави в Угоді з ЄС, а далі ми, тобто Польща та інші, беремо на себе вирішення політичних питань", – запевнив він.

Дивіться повну версію інтерв'ю: Переговори України з РФ та про вступ до ЄС. Чого хоче Захід? Інтерв’ю Радека Сікорського.

Читайте також: Сікорський: Захід дасть відповідь на ядерний удар, аж до повернення Україні ядерного статусу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.