На Банковій виключили Китай з потенційних держав-гарантів

Вівторок, 13 вересня 2022, 13:54

Рекомендації щодо безпекових гарантій для України не передбачають участі Китаю.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у повідомленні Офісу президента про презентацію рекомендацій щодо гарантій безпеки.

Як зазначається, гарантії безпеки мають бути ствердними та чітко сформульованими; вони окреслюватимуть низку зобов’язань, узятих групою гарантів разом з Україною.

Гарантії мають бути політично та юридично обов’язковими для виконання на основі двосторонніх угод, але об’єднані в межах спільного документа про стратегічне партнерство під назвою "Київський безпековий договір".

"Договір об’єднає основну групу країн-союзників та Україну. Ця група держав-гарантів може складатися зі США, Великої Британії, Канади, Польщі, Італії, Німеччини, Франції, Австралії, Туреччини, а також країн Північної Європи та Балтії, Центральної та Східної Європи", - йдеться у рекомендаціях.

Нагадаємо, про гарантії безпеки для України вперше заговорили ще наприкінці березня за результатами українсько-російських мирних переговорів у Стамбулі.

Тоді Київ був готовий відмовитися від планів вступу до НАТО, а замість цього пропонувалася модель, за якою низка держав світу (не лише західні країни, але і РФ та Китай) дають Україні гарантії безпеки.

1 липня Група з питань міжнародних безпекових гарантій для України провела своє перше засідання. За його результатами співголови робочої групи - керівник Офісу президента Андрій Єрмак та колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен - провели пресконференцію.

Більше читайте у статті: Гарантії безпеки дорогою до НАТО: що у Зеленського хочуть запропонувати Заходу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: