У Чехії суд оштрафував політика за заклики до Росії скинути на Україну водневу бомбу

Вівторок, 13 вересня 2022, 17:23

Чеський суд оштрафував муніципального політика міста Брунталь Даніеля Макая, який у лютому схвалював напад Росії на Україну

Про це пише Ceske Noviny, повідомляє "Європейська правда".

Макай на своїй сторінці у Facebook написав, що Росія роззброює "українських фашистів" і що вона має скинути на Україну водневу бомбу. За схвалення злочину та виправдання геноциду Макаю загрожувало кілька років в'язниці.

Він є членом євроскептичної правої партії "Свобода та пряма демократія". У суді Макай захищав свої заяви дезінформацією про те, що в Україні діють фашисти і що український уряд дозволяє вбивати росіян.

Суд вирішив оштрафувати його на 45 000 крон (1800 євро), вказавши, що підсудний зберігає свої погляди і зараз, коли російська агресія продовжується вже восьмий місяць.

Макай не погодився з покаранням і подав апеляцію ще в залі суду. Прокурор відмовився від права на апеляцію.

Перед судом він назвав себе антифашистом та антикомуністом. "Я взагалі не розумію, чому обмежують свободу слова. Це все було спрямоване проти фашизму в Україні, нічого не було проти українського народу. У мене є друзі в Україні, я возив туди гуманітарну допомогу", - сказав він.

Мер Брунталя Петр Рис сьогодні дав свідчення в суді. Керівництво міста дистанціювалося від заяв Макая. Рис сказав, що кілька людей зв'язалися з ним після того, як пост Макая був опублікований. "Вони закликали нас дистанціюватися від заяв. Дехто вимагав, щоб ми виключили його з місцевої ради. Але це неможливо", - сказав він.

Нагадаємо, поліція Чехії затримала 50-річного жителя Праги, який за останні місяці за допомогою дриля пошкодив шини двох десятків українських автомобілів, припаркованих у двох районах чеської столиці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: