Польща вимагає від РФ повернути вкрадені під час Другої світової твори мистецтва

Середа, 14 вересня 2022, 18:42

Міністерство закордонних справ Польщі направило до Росії ноту з вимогою повернути сім творів мистецтва, викрадених радянськими військами під час Другої світової війни.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на PAP, про це в середу повідомив заступник польського міністра закордонних справ Пьотр Вавжик.

"Заяву нам надіслали з Мінкультури 2 вересня. 12 вересня цього року в посольство Російської Федерації була передана нота щодо цього питання з доданими документами, на підставі того, що підготував Мінкульт", – сказав Вавжик.

"Ми сподіваємося, що Росія нарешті позбудеться звичок, які вона має з часів Радянського Союзу щодо пограбування і не повернення того, що було просто вульгарно вкрадено", – додав представник польського МЗС.

Своєю чергою віцепрем’єр-міністр і очільник міністерства культури та національної спадщини Польщі Пьотр Глінський повідомив, що всі сім творів мистецтва, про які йдеться, нині зберігаються в Музеї образотворчого мистецтва імені Пушкіна в Москві.

"Згідно з міжнародним правом, Росія зобов'язана повернути польські культурні цінності, викрадені під час війни. Випадки розкрадання культурних цінностей не втрачають давності – не тільки в етичному та моральному вимірі, але й у сфері міжнародного права", – зазначив Глінський.

Загалом польська сторона передала Росії дипломатичними каналами 20 заяв про реституцію кількох тисяч об’єктів мистецтва. Російська сторона не розглянула жодну з них.

Раніше депутат від правлячої партії Польщі "Право і справедливість" Ярослав Краєвський звернувся до міністерства закордонних справ із вимогою повернути 368 гектарів землі, що нині належать Чехії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: